ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

170630 ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Ο καύσωνας έρχεται…

Τα πουλάκια την κάνουν σιγά σιγά!
Πάμε για άλλες πολιτείες πιο… δροσερές. Βλέπετε, κάθε πουλάκι έχει και μερικά γονίδια μετανάστευσης μέσα του.

Άλλα φεύγουν για περισσότερο, άλλα για πιο λίγο, κάποια ταξιδεύουν από τη μια άκρη της γης στην άλλη, μερικά διασχίζουν μόνο λίγους παράλληλους κύκλους… Έτσι κι εμείς. Δεκαοκτώ ολόκληρα καλοκαίρια σάς αφήνουμε και «πάμε γι’ αλλού».

Άλλωστε και οι περισσότεροι από εσάς θα μπείτε σε άλλους ρυθμούς, καλοκαιρινούς, που σημαίνει θα αλλάξετε συνήθειες. Διότι, διακοπές -το είπαμε και άλλη φορά- αυτό σημαίνει. Δεν είναι τυχαίο που παλαιότερα τις έλεγαν «αλλαγή»!

«Πού θα πάτε αλλαγή φέτος;»
Και εννοούσαν με ποιους τρόπους θα ξεφύγετε από την καθημερινή ρουτίνα μιας ολόκληρης χρονιάς, τι νέο, τι διαφορετικό θα κάνετε το καλοκαίρι.

Διότι, μαζί με τον τόπο, τις παραστάσεις, τις συνήθειες, αλλάζουν συνήθως και οι συντροφιές, άρα και οι συζητήσεις, τα θέματα που μας απασχολούσαν και που ήταν λίγο πολύ τα ίδια και τα ίδια.

Με την «αλλαγή» ανανεωνόμαστε και, όταν με το καλό επιστρέψουμε, θα έχουμε ένα σωρό νέα πράγματα να συζητήσουμε. Εξάλλου, μπορεί το καλοκαίρι να «παγώνουν» οι ειδήσεις, όμως, όταν με το καλό ξανανταμώσουμε, όλο και κάτι νέο θα μας απασχολεί.

Πριν σας αποχαιρετήσουμε όμως, θα θέλαμε να κάνουμε ένα τελευταίο σχόλιο σχετικά με -δεν θα το πιστέψετε- την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε ορισμένους πολίτες. Αυτή προβλέπεται, αν δεν κάνουμε λάθος, στα άρθρα 59-63 του Ποινικού Κώδικα.

Δεν θα σας κουράσω με πολλά. Αναφέρω μόνο ότι; «Όταν ο δράστης καταδικάζεται σε φυλάκιση, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που προβλέπεται ειδικά ο νόμος, επιβάλλεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έως πέντε έτη, αν:

α) η ποινή που επιβλήθηκε είναι τουλάχιστον ενός και έτους και β) η πράξη που έχει τελεσθεί φανερώνει από τα αίτια, το είδος, τον τρόπο εκτέλεσής της και όλες τις άλλες περιστάσεις ηθική διαστροφή του χαρακτήρα του δράστη».

Το άλλο πουλάκι:
Ηθική διαστροφή του χαρακτήρα!

Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε οι μισοί να μην έχουμε πολιτικά δικαιώματα. Δυστυχώς όμως -ή ευτυχώς- αυτό το αποφασίζει το δικαστήριο. Αλλά, γιατί μόνο σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Δεν θα έπρεπε να προβλέπεται και σε άλλες;

Όταν για παράδειγμα κάποιος πολίτης, αποδεδειγμένα επίσης, δεν έχει την ωριμότητα να σκεφθεί στοιχειώδη ζητήματα, πόσω μάλλον να αποφασίσει με την ψήφο του για το μέλλον του τόπου.

Και δεν εννοώ όταν κάποιος στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα «σε περίπτωση καταδίκης σε περιορισμό σε ψυχιατρικό κατάστημα». Όχι! Μιλώ για άλλες περιπτώσεις όπου οι… δράστες ζουν ανάμεσά μας.

Διαβάζω, για παράδειγμα, ότι υπάρχει και στη χώρα μας «θεραπευτήριο», όπου, μεταξύ των άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να κλείσει και μια συνομιλία με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό! Εννοείται με το αζημίωτο.

Η τιμή είναι καθαρά… συμβολική. Μόλις 100€ την ώρα. Αλήθεια, εσείς πόσα θα δίνατε για μια ωριαία συνομιλία με τον Ιησού; Πάντως, αν η τιμή είναι απαγορευτική για το πορτοφόλι σας, μπορείτε να μιλήσετε με κάποιο πιο χαμηλόβαθμο.

Ας πούμε με έναν από τους αγγέλους. Για μια τέτοια συνομιλία η τιμή είναι μόλις 50€ η ώρα. Ούτε θαλάσσιο σκι στις Κουκουναριές κάνετε με τόσα λεφτά. Σκεφθείτε όμως πόσα θα κερδίσετε από μια τέτοια συνομιλία!

Εδώ άλλοι πληρώνουν πολύ περισσότερα για να ακούσουν τον… Βαρουφάκη! Κι εσείς θα τσιγκουνευτείτε προκειμένου να μιλήσετε με τον ίδιο τον Θεό ή κάποιον από τους αγγέλους του;

Στο κάτω κάτω, άλλο να πιστεύεις ο ίδιος ότι είσαι Θεός, κι άλλο να το πιστεύουν για σένα τόσα εκατομμύρια ανθρώπων. Άλλο να θεωρείσαι άγγελος που εξέπεσε από τον σοσιαλιστικό παράδεισο κι άλλο άγγελος κανονικός!

Και ένα τρίτο πουλάκι:
«Γιατί όμως, ρε Θεούλη μου;»

Καθώς διάβαζα το σχετικό διαφημιστικό, δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ την ατάκα του Σταύρου Παράβα στο «Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας».

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί τι θα ρωτούσατε τον Θεό, αν είχατε την δυνατότητα μιας απευθείας συνομιλίας μαζί του; (Γίνεται, λέει, και μέσω Skype, αλλά θεωρώ ότι είναι το ίδιο!) Διότι εδώ τίθενται ορισμένοι περιορισμοί.

Πρέπει να αποφεύγεις τις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», ή ερωτήσεις που έχουν ως απάντηση κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον. Διότι, τέτοιου είδους προβλέψεις ο Ιησούς τις αποφεύγει.

Και τις αποφεύγει, όχι γιατί δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον, αλλά επειδή παραβιάζουν την ελεύθερη βούληση του ατόμου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα, πέρα από προβλέψεις.

Μπορείς, λοιπόν να ζητήσεις κάποιες «γενικές κατευθύνσεις», όπως για παράδειγμα το πώς θα επηρέαζε τη ζωή ή τις σχέσεις σου η Α ή η Β επιλογή. Τέτοια πράγματα. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι η σελίδα του εν λόγω «θεραπευτηρίου» έχει κοντά 20.000 like!

Επανέρχομαι, λοιπόν, και ρωτάω –όχι τον Ιησού, εσάς: Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα διοικητικό όργανο, το οποίο, χωρίς πολλές διαδικασίες, να αφαιρεί τα πολιτικά δικαιώματα από ανθρώπους που… συνομιλούν με τον Ιησού ή τους αγγέλους;

Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά, αν ο συγκεκριμένος πολίτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι επιπτώσεις θα έχει η Α ή η Β επιλογή του, τότε κινείται με βάση άλλα δεδομένα.

Γι’ αυτό σας λέω. Στέρηση και άσ’ τους να πάνε να πουν τα παράπονά τους στο Κύριο.

Καλό καλοκαίρι. Καλή αντάμωση τον Σεπτέμβριο.
 Λέω να την κάνω, σιγά σιγά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: