ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

130814 ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Κοινωνικός έλεγχος!

Να κάτι που ακούγεται πολύ ωραία, ειδικά σε όσους θέλουν να τοποθετούν τον εαυτό τους στην αριστερή πλευρά του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος. Και λέω του παραδοσιακού, διότι τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.

Όλες οι νέες αναλύσεις μάς δείχνουν ότι αυτή η εικόνα που ξεκινούσε γραμμικά από την άκρα δεξιά και κατέληγε στην άκρα αριστερά δεν υφίσταται πλέον. Σήμερα άλλοι είναι οι πολιτικοί διαχωρισμοί.

Και τους βλέπουμε όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και όπου αλλού γίνονται εκλογές τα τελευταία χρόνια. Από το Brexit και την εκλογή Τραμπ, μέχρι τις εκλογές σε χώρες της Ευρώπης, με πρόσφατες αυτές της Ιταλίας.

Χαρακτηριστικά τού νέου αυτού διαχωρισμού είναι η θετική ή αρνητική στάση απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει, η επένδυση ή όχι στον λαϊκισμό, η αποδοχή ή απόρριψη θεωριών συνομωσίας, η πατριωτική ή εθνικιστική συμπεριφορά…

Εντελώς σχηματικά θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επικράτηση της κοινής λογικής και σε εκείνη του αυθόρμητου συναισθηματισμού. Της ανάλυσης των δεδομένων ή της άκριτης αποδοχής απλοϊκών παραδοχών.

Επειδή αυτός ο νέος διαχωρισμός τέμνει οριζόντια το παραδοσιακό πολιτικό φάσμα, οι αναλυτές μιλάνε πλέον για δυο κάθετους άξονες διαχωρισμού. Που δημιουργούν τέσσερα τεταρτημόρια.

Στο καθένα από αυτά μπορούμε να τοποθετήσουμε, ξεκινώντας από επάνω αριστερά, τη συστημική κεντροαριστερά, τη συστημική κεντροδεξιά, και συνεχίζοντας από κάτω δεξιά, τη λαϊκιστική κεντροδεξιά και την αντίστοιχη κεντροαριστερά.

Αυτό, είπαμε, είναι μια σχηματική αναπαράσταση του πολιτικού φάσματος, διότι η πραγματικότητα έχει γίνει πλέον πολύ πιο περίπλοκη, με ένα σωρό άλλους άξονες να το διαχωρίζουν σε πολλές υποπεριπτώσεις.

Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στις καθημερινές μας συναναστροφές και να δείτε ποιοι με ποιους συμφωνούν και σε ποια ζητήματα. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι οι διαχωρισμοί που κάναμε πριν από μερικά χρόνια δεν έχουν κανένα νόημα.

Μόνο εκείνοι που δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο να «μαντρώσουν» τους ψηφοφόρους τους προσπαθούν ακόμη να τους διατηρήσουν, ξέροντας όμως ότι κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους.

Το άλλο πουλάκι:
Κοινωνικός έλεγχος, λοιπόν!

Πού; Στην ΕΡΤ! Δεν έχετε ακούσει το σχετικό σποτ; Δεν έτυχε να παρακολουθήσετε καμιά από τις ειδικές εκπομπές; Αν όχι, μην ανησυχείτε καθόλου. Μπορείτε να τα βρείτε όλα στο διαδίκτυο.

Αν πληκτρολογήσετε (με λατινικούς χαρακτήρες, έτσι;) πολίτες τελεία ερτ τελεία τζι αρ, θα μεταφερθείτε σε μία «πλατφόρμα», όπου ένα διαφημιστικό σποτ σάς λέει να πληκτρολογήσετε… «πολίτες τελεία ερτ τελεία τζι αρ»!

Δηλαδή σας δίνει οδηγίες, τι να κάνετε για να βρεθείτε εκεί που είστε ήδη. Πανέξυπνο, έτσι; Αγνοήστε το, όπως και το δικό μας σχόλιο, και περιηγηθείτε στις άλλες επιλογές που σας δίνει η «πλατφόρμα».

Η οποία έχει να κάνει με τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ, τα επονομαζόμενα και ΣΚΕ. Εκεί μπορείτε να βρείτε με ποιον τρόπο θα ελέγξετε την ΕΡΤ, θα κάνετε δηλαδή παρατηρήσεις για τη βελτίωσή της.

Υπάρχει στη διάθεσή σας ο σχετικός νόμος, μια ενημερωτική σελίδα για το τι είναι τα ΣΚΕ, μια επιλογή από την οποία μπορείς να υποβάλεις αίτηση για να γίνεις μέλος και ένα αρχείο με τις τέσσερις σχετικές εκπομπές που έχουν προβληθεί μέχρι σήμερα.

Ακόμη μπορείς να δεις μαγνητοσκοπημένες τις είκοσι έξι συνεδριάσεις του ΣΚΕ Αττικής, όπου συζητήθηκαν… Δεν ξέρω τι συζητήθηκαν, γιατί δεν είχα την υπομονή να παρακολουθήσω αρκετά.

Τώρα, βέβαια, θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο σας τα λέω όλα αυτά. Είναι πολύ απλό. Πέρα από το γνωστό και καταγεγραμμένο ενδιαφέρον μας για την κρατική ραδιοτηλεόραση, την οποία παρακολουθούμε στενά.

Σας τα λέω, γιατί δεν ξέρω πώς αντέδρασαν αυτά τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου στην είδηση ότι η εκπομπή της καλής δημοσιογράφου Εύης Κυριακοπούλου κόπηκε… «στον αέρα», με μεθόδευση, δηλαδή, που παραπέμπει σε ΥΕΝΕΔ.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Όχι και στον αέρα!

Απλώς είχε ολοκληρωθεί η παραγωγή της, είχαν πληρωθεί όλα τα επεισόδια, προβλήθηκαν κάποια από αυτά και τα υπόλοιπα… τα έφαγε το «μαύρο», όπως θα έλεγαν και όσοι αγωνίστηκαν για να ξανανοίξει η πολυφωνική ΕΡΤ.

Γιατί; Ο λόγος, λένε εκείνοι που ξέρουν, είναι προφανής. Οι καλεσμένοι σε κάποιες από αυτές τις εκπομπές είναι από εκείνους που έχουν κατά καιρούς ασκήσει σοβαρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.

Και, όπως είναι φυσικό, η προβολή τέτοιων προσώπων και των απόψεών τους είναι κάτι ανεπίτρεπτο για ένα κρατικό κανάλι που σέβεται την ιστορία του. Καλός ο Κοινωνικός Έλεγχος, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Από την άλλη, η τελευταία ολομέλεια του ΣΚΕ πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή μερικές μέρες πριν από την απόφαση της Διοίκησης για το κόψιμο των εκπομπών.

Έτσι, δεν ξέρουμε κατά πόσο και με ποιο τρόπο το συμβούλιο θα «ελέγξει» την ΕΡΤ γι’ αυτή της την απόφαση. Πάντως, στον κοινωνικό χώρο, που μπορεί να μην είναι θεσμοθετημένος, αλλά είναι πραγματικά ελεύθερος, έγινε χαμός.

Δεν ξέρω κατά πόσο λαμβάνει υπόψη της η ΕΡΤ τέτοιου είδους κριτική. Αν δούμε τα αντανακλαστικά της σε άλλου είδους αντιδράσεις, θα συμπεράνουμε ότι έχει γραμμένο στα παλιά της τα παπούτσια αυτόν τον κοινωνικό έλεγχο.

Φαίνεται πως ο μόνος έλεγχος που τους ενδιαφέρει είναι εκείνος που μπορούν… να ελέγξουν! Και, φυσικά, των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Τα άλλα, τα «αριστερά», είναι για τα μάτια του κόσμου και για να βολεύονται σε κάποιες θέσεις μερικά ακόμη δικά τους παιδιά.
 Έλεγχος του… ελέγχου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: