ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

121002 ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟ


Το ένα πουλάκι:
Το ανέκδοτο το ξέρετε.

Πήγε η ηλικιωμένη κυρία να παραπονεθεί στην Αστυνομία για την ενόχληση που δέχεται από τους γείτονές της φοιτητές, οι οποίοι κυκλοφορούν στο σπίτι… ξεβράκωτοι, με ορθάνοιχτες μπαλκονόπορτες

Ο διοικητής έστειλε ένα όργανο να επιληφθεί της υποθέσεως. Πήγε το όργανο στο διαμέρισμα της κυρίας και προσπάθησε να δει από ποιο ακριβώς σημείο φαινόταν το διαμέρισμα των φοιτητών, όμως τίποτε.

-Μα, κυρία μου, εγώ δεν βλέπω τίποτε. Οι μπαλκονόπορτές τους δεν φαίνονται από εδώ.
-Για βάλε, κυρ αστυνόμε, την καρέκλα πάνω στο τραπέζι και ανέβα, να σου πω εγώ αν φαίνονται οι… αληταράδες!

Γιατί το θυμήθηκα τώρα αυτό το ανέκδοτο;
Πώς μπορεί να σε ενοχλεί κάτι που δεν το βλέπεις, δεν το ακούς, δεν ξέρεις καν ότι υπάρχει;

Είναι δυνατόν να σ’ ενοχλεί ή να σε προσβάλλει κάτι που πρέπει να το ψάξεις για να το βρεις.
Μην το ψάχνεις, να μην ενοχλείσαι, ούτε να προβάλλεσαι. Εσύ όμως πας γυρεύοντας.

Τότε τι σου φταίει ο άλλος;
Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Κινήθηκε γη και ουρανός, κυρίως όμως ο εισαγγελέας, που κάποιες φορές κινείται πολύ πιο δύσκολα, επειδή ορισμένοι άνθρωποι θεώρησαν ότι προσβάλλονται από το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.

Το περίεργο είναι ότι η ιστοσελίδα δεν ανέφερε τίποτα για τους ίδιους κι έτσι δήλωσαν ότι ένιωσαν να προσβάλλονται τα όσια και τα ιερά, η πίστη τους, η θρησκεία τους.

Ας το δεχτούμε.
Τι δουλειά όμως είχαν οι τόσο ευαίσθητοι πιστοί στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα; Πώς την ανακάλυψαν και γιατί στάθηκαν να δουν το περιεχόμενό της;

Διότι, άμα την ψάξεις στο διαδίκτυο, θα βρεις εκατομμύρια πράγματα που σε προσβάλλουν, ως πιστό, ως άνθρωπο, ως Έλληνα, ως παοκτσή, ως ό,τι θέλεις να είσαι.

Το άλλο πουλάκι:
Πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας;

Άμα ξεκινήσει μια λογοκρισία τέτοιου επιπέδου φοβάμαι ότι θα πρέπει να κλείσουν οι περισσότερες ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Βεβαίως και δεν είναι σωστό, ούτε μπορεί να γράφει ο καθένας ό,τι γουστάρει χωρίς να έχει κάποιες επιπτώσεις.
Είναι άλλο όμως να «δημοσιεύεις» κάτι υβριστικό για κάποιον, κάτι που θίγει την τιμή και την αξιοπρέπειά του, και εντελώς άλλο να κάνεις πλάκα ή να αναφέρεις τα δικά σου πιστεύω που μπορεί να ενοχλούν.

Θέλετε να γίνω πιο συγκεκριμένος;
Ακόμη κι από τον ίδιο «χώρο» μπορεί να συναντήσει κανείς εντελώς αντίθετες απόψεις.

Κάποιοι πιστοί μπορεί να αισθάνονται ότι προσβάλλονται, όταν μια ιστοσελίδα κάνει πλάκα με τα θαύματα και τις προφητείες. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον άλλοι τόσοι που προσβάλλονται με τις χιλιάδες ιστοσελίδες που κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Εμπορεύονται την πίστη «πουλώντας» φυλαχτά, θαυματουργές εικόνες, βιβλία με προφητείες και ό,τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου που ξέρει να βγάζει τα λεφτά από τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις ψυχολογικές εξαρτήσεις που κάποιοι ονομάζουν πίστη.

Υπάρχει λοιπόν, ένα θέμα με τη λογοκρισία και, αν αυτή ήταν σχετικά απλή υπόθεση, όταν υπήρχαν μόνο τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ, τώρα με το διαδίκτυο το πράγμα μπερδεύεται.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Γίνεται ένας χαμός.

Έψαχνα τις προάλλες μια ρήση ενός πολύ γνωστού Έλληνα συγγραφέα, την οποία δεν θυμόμουν από μνήμης.
Την αναζήτησα, λοιπόν, στο διαδίκτυο.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε πόσες παραλλαγές τη βρήκα και σε τι διαφορετικού περιεχομένου και «ιδεολογίας» ιστοσελίδες. Από λογοτεχνικές μέχρι εθνοπατριωτικές, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Στο τέλος ανέτρεξα στο βιβλίο, ευτυχώς εκδίδεται μόνο από έναν εκδοτικό οίκο, και την ξεσήκωσα αυθεντική.
Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι όλα όσα αναρτώνται στο διαδίκτυο και αναπαράγονται με ασύλληπτη ταχύτητα και απίστευτη ευκολία.

Πώς να επιβληθεί, λοιπόν, λογοκρισία;
Κλείνεις μια ιστοσελίδα και την άλλη μέρα μπορεί να ανοίξουν εκατό παρόμοιες. Αφήστε που είναι πιθανό το περιεχόμενο της λογοκριμένης να έχει περάσει σε εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλες που το αντέγραψαν.

Έτσι, είναι τουλάχιστον περίεργο (λέξη κι αυτή) που κοτζάμ εισαγγελέας αποφάσισε να λογοκρίνει, κλείνοντας, τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Εμείς ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε ως επιχείρημα το σκεπτικό «δεν τους ενοχλούν τόσα άλλα σοβαρότερα, με αυτό βρήκαν να ασχοληθούν».
Ακόμη όμως κι αν δεν είσαι της λογικής «εδώ ο κόσμος καίγεται» σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αναγκάζεσαι να σκεφτείς έτσι.
Εισαγγελείς, τι περιμένεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: