ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

121022 ΔΙΠΛΑΣΙΟ


Το ένα πουλάκι:
Διπλά ή τίποτα!

Είναι μια χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιείται, το ξέρουμε όλοι, από τους «κουμαρτζήδες».
Από εκείνους δηλαδή που «παίζουν» ή στοιχηματίζουν τα χρήματά τους για διάφορους λόγους.
Συνήθως χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Πότε ακριβώς χρησιμοποιείται όμως και από ποιους;
Τις περισσότερες φορές το λένε εκείνοι που έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, έχουν χάσει και αρκετά λεφτά και τα παίζουν όλα για όλα.

Είναι, δηλαδή, η τελευταία τους προσπάθεια να φύγουν κερδισμένοι από το «παιχνίδι», διαφορετικά θα είναι ταπί και ψύχραιμοι, δεν θα έχουν ούτε για να γυρίσουν στο σπίτι, που λέει ο λόγος.

Τώρα θα αναρωτιέστε πώς και τα σκέφτηκα όλα αυτά.
Θα σας εξηγήσω, αφού πρώτα πω ότι το «διπλά ή τίποτα» δεν έχει τη δυνατότητα να το πει κανείς σε οποιοδήποτε «παιχνίδι» ή τυχερό παιχνίδι, αν προτιμάτε.

Όταν το «παιχνίδι» είναι νόμιμο δεν μπορείς να διπλασιάζεις όποτε γουστάρεις το ποσό που στοιχηματίζεις. Υπάρχουν κανόνες. Όταν όμως στήνεται κάτι πρόχειρο και συνήθως παράνομο, τότε μπορείς να δοκιμάσεις, εφόσον το δεχτεί και ο αντίπαλος, να «παίξεις» για το διπλάσιο ποσό από εκείνο που έχασες την πρώτη φορά.

Ας έρθουμε, λοιπόν, στο προκείμενο.
Το να δίνεις τη δυνατότητα σε έναν λαό να «παίζει» τα διπλά ή τίποτα έχει κάποιον κίνδυνο που θα τον εξηγήσουμε παρακάτω.
Μιλάμε όμως για έναν λαό κατ’ εξοχήν κουμαρτζήδων.

Θυμίζουμε ότι το στοίχημα, σε κάθε του μορφή, είναι από τα αγαπημένα αθλήματα των Ελλήνων και αυτό, φυσικά, το εκμεταλλεύεται το κράτος, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να «παίξουν» με ένα σωρό τυχερά «παιχνίδια».

Το άλλο πουλάκι:
Ακόμα και τώρα με την κρίση!

Για να μην πω ειδικά τώρα με την κρίση.
Ο άλλος παίζει ό,τι έχει και δεν έχει, που συνήθως δεν έχει, προκειμένου να πιάσει την καλή.

Ποια καλή δηλαδή, συνήθως χάνει κι εκείνα που δεν έχει κι έτσι του μένει μόνο… η χαρά του παιχνιδιού.
Διότι, από τις πολλές επιλογές που δίνει στους πολίτες ο επίσημος κρατικός τζόγος, στις περισσότερες μπορείς να κερδίσεις χρήματα που ίσα ίσα θα σου δώσουν τη δυνατότητα να… στοιχηματίσεις περισσότερα την επόμενη φορά.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις τα (πιθανά) κέρδη είναι τέτοια που μπορούν να σε ξελασπώσουν μια και καλή.
Αν το καλοσκεφτείς, ακόμη και μια τεράστια τύχη, απλώς θα σου δώσει μια μικρή οικονομική άνεση, μια βελτίωση του επιπέδου στο οποίο βρίσκεσαι ήδη.

Ένα κάπως καλύτερο αυτοκίνητο, ένα κάπως μεγαλύτερο σπίτι, διακοπές για λίγες περισσότερες μέρες…
Κι ας λέει η διαφήμιση «Έλληνας κροίσος», τέτοιος δεν γίνεσαι στοιχηματίζοντας τα λεφτά σου δω κι εκεί.

Διπλά ή τίποτα, λοιπόν, και για το ίδιο το κράτος, που, στην ουσία, προκαλεί τους πολίτες να παίξουν.
Τι να παίξουν; Τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους, που δεν είναι και λίγα λεφτά.

Προκειμένου να γίνει μια μεγάλη οικονομία στα έξοδα εκτύπωσης και τα ταχυδρομικά έξοδα, φέτος, λέει, δεν θα μας έρθει ειδοποίηση από το υπουργείο. Αυτή θα την αναζητήσουμε μόνοι μας στο διαδίκτυο και εκεί θα δούμε πόσα ακριβώς χρήματα πρέπει να πληρώσουμε για το (κάθε) αυτοκίνητό μας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι φέτος δεν θα υπάρχει το ειδικό αυτοκόλλητο σήμα που παίρναμε και βάζαμε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ώστε να δείχνει από μακριά αν έχουν πληρωθεί τα τέλη.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Τι θα γίνεται δηλαδή;

Για να φανεί αν έχεις πληρώσει θα πρέπει να σε σταματήσει η τροχαία και να σου ζητήσει την απόδειξη που πήρες από την τράπεζα ή την εφορία.
Σε περίπτωση που την έχεις ξεχάσει στο σπίτι (αν με εννοείτε) τότε θα σου βάζει ένα πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των τελών που έπρεπε να είχες πληρώσει μόνος σου.

Εδώ πάει το «διπλά ή τίποτα»!
Πόσοι είναι, λέτε, αυτοί που θα το ρισκάρουν; Και πόσοι είναι εκείνοι που θα τολμήσουν να τυπώσουν μόνοι τους ένα αντίτυπο απόδειξης, τέτοιο που θα είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις ως ψεύτικο  αστυνομικός σε έναν τυπικό έλεγχο;

Ξέρω τι σκέφτεστε. Υποτίθεται ότι στα όργανα θα υπάρχει ένας κατάλογος (τεράστιος κατάλογος) με τα αυτοκίνητα που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη τους.
Τέτοια όμως αυτοκίνητα υπάρχουν (κυκλοφορούν;) και τώρα και έχουν παραδώσει (υποτίθεται) τις πινακίδες.

Εσείς περιμένετε ότι φέτος το Υπουργείο Οικονομικών θα μαζέψει περισσότερα ή λιγότερα λεφτά; Θα έχει, λέτε, κανένα κέρδος από τη νέα διαδικασία μη χορήγησης σημάτων;

Πάτε στοίχημα;
Τα διπλά ή τα… διπλάσια!



Δεν υπάρχουν σχόλια: