ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

121025 ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ


Το ένα πουλάκι:
Μπράβο στον Δέσποτα!

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον «διάλογο» που άνοιξε μεταξύ του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου και της Χρυσής Αυγής και αισθανόμαστε βαθύτατα την ανάγκη να πούμε πως τον συγχαίρουμε τον Δέσποτα και τον καμαρώνουμε.

Σπάνιο φαινόμενο να βγαίνει ένας Δεσπότης δημοσίως και να κατακεραυνώνει συμπεριφορές πολιτικών προσώπων και οπαδών κόμματος –προσέξτε όμως- με θεολογικούς όρους και λόγια του Ευαγγελίου.

Διότι το άλλο,  το να πολιτικολογούν διάφοροι ιερωμένοι και να κατευθύνουν το ποίμνιό τους προς συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους το έχουμε δει πολλές φορές.
Τους έχουμε δει μάλιστα να στρέφονται εναντίον πολιτικών προσώπων, λες και έχουν να μοιράσουν τίποτε… ψήφους!

Ενώ ο Μητροπολίτης Παύλος, όπως είπα και πριν, κατακεραυνώνει όχι πρόσωπα αλλά συμπεριφορές.
Τι είδους συμπεριφορές;

Σας διαβάζω μερικά από τα λόγια του:
«Είναι θλιβερό που κάποιοι “χριστιανοί αγωνιστές” ταυτίστηκαν με τη Χρυσή Αυγή για να υπερασπιστούν το Χριστό», είτε με αφορμή τα επεισόδια έξω από το θέατρο «Χυτήριο».

Και συνέχισε: «Τον Χριστό που η Χρυσή Αυγή που διώκει, που προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών».

Ξεκάθαρες κουβέντες. Θυμίζει στο ποίμνιό του τον λόγο του Ευαγγελίου. «Εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε». Και ρωτάει ευθέως. «Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού όποιος κι αν είναι. Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού;

Δεν είναι ο “πλησίον” της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη; Σύμφωνα λοιπόν με τη χρυσαυγίτικη αντίληψη, θα έπρεπε ο Σαμαρείτης, βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν “καλός”».

Το άλλο πουλάκι:
Τι σπουδαία λόγια!

Εξαιτίας τους ο Δέσποτας δέχεται πλέον καθημερινά ύβρεις και απειλές ακόμη και για τη ζωή του. Πόσο αγέρωχα και με πόσο χιούμορ όμως απαντά:
«Μετά τις απειλές μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα και την αναγκαιότητα των παρεμβάσεών μου».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και μια άλλη του άποψη, επίσης θεολογικότατη: «Η εκκλησία είναι του Χριστού και όχι κάποιου έθνους. Μια εθνική Εκκλησία που μάχεται τα μέλη μιας άλλης Εκκλησίας λόγω του χρώματος των μελών της είναι μια αιρετική Εκκλησία».

Αφήσαμε τελευταία μια εκτίμηση του Μητροπολίτη Παύλου που θεωρούμε ξεχωριστή:
«Είναι προτιμότερο να είσαι άθεος, από το να μπερδεύεις ή να χρησιμοποιείς την πίστη και την Εκκλησία για να παγιδεύσεις ανθρώπους».

Όλα αυτά σε απάντηση δελτίου τύπου της Χρυσής Αυγής η οποία, πανικόβλητη θεωρώ, δηλώνει πως «στηρίζει την Ορθοδοξία σαν απαραίτητο συστατικό του Έθνους μας και στοχεύει στην ανάδειξη του Εθνικού χαρακτήρα της Εκκλησίας και την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με Ελληνορθόδοξες αρχές και ιδανικά».

Απάντηση και στο ότι προκαλεί έκπληξη στη Χρυσή Αυγή «το γεγονός ότι ένας Ιεράρχης πολιτικολογεί εναντίον συγκεκριμένου κόμματος, ενώ δεν λέει λέξη για κόμματα και πολιτικούς που δηλώνουν ευθέως άθεοι».

Είπε όμως ο Δέσποτας, όχι μια λέξη αλλά πολλές και «βαριές», με έντονο θεολογικό περιεχόμενο.
Κι έρχομαι στα γνωστά πλέον ερωτήματα. Γιατί να είναι τόσο μόνος σ’ αυτή τη στάση του; Δεν θα έπρεπε να σταθούν δίπλα του με δημόσιο λόγο και άλλοι ιεράρχες;

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Κάποιοι το κάνουν ίσως.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι κάνει ο κάθε Δεσπότης στη μητρόπολή του, πιστεύουμε όμως πως, σ’ αυτή την περίπτωση, χρειαζόταν μια δημόσια τοποθέτηση και από άλλους ιεράρχες, ώστε να φανεί ξεκάθαρα η θέση της Εκκλησίας, όχι απέναντι στο κόμμα, αλλά σε πρακτικές που φανερώνουν εχθρότητα και μίσος για τον συνάνθρωπο.

Αφήστε που σε περιπτώσεις όπως εκείνη των μεταναστών στο Παρανέστι χρειάζεται και η έμπρακτη συμπαράσταση της Εκκλησίας, η οποία, όπως έχουμε ξαναπεί διαθέτει εμπειρία σε ανθρωπιστική βοήθεια και θα μπορούσε να ανακουφίσει κάπως τους δύστυχους συνανθρώπους μας.

Θα δούμε.
Για την ώρα βλέπουμε όλοι μαζί τον Λαζόπουλο, ο οποίος διατύπωσε επαναστατική θεωρία πως η Χρυσή Αυγή είναι δημιούργημα του συστήματος, προκειμένου να αλλάξει η… ατζέντα.

Αντί, δηλαδή, να επιτίθεται ο κόσμος εναντίον των πολιτικών, όπως, κατά τον Λαζόπουλο, όφειλε να κάνει, επιτίθεται στους μετανάστες.

Τι αν πούμε; Για τον δημοφιλέστατο Λάκη και τον ρόλο που επιτελεί μέσω της εκπομπής που τα έχουμε ξαναπεί και τα έχουν τονίσει πολλοί άλλοι σοβαροί αναλυτές.

Το δυστύχημα είναι πως ο σημαντικότερος «αντίπαλος» του Λάκη είναι τα … τούρκικα σίριαλ.

Άντε να δεις χαΐρι!
Από άμβωνος!


3 σχόλια:

Θωμάς είπε...

Μην την υποτιμάς την άποψη Λαζόπουλου. Μπορεί όντως να είναι γελοία αλλά θεωρείς ότι στον "πόλεμο" εναντίον της Χρυσής Αυγής έχουν αποτέλεσμα λογικά επιχειρήματα; Ενώ αυτή η άποψη ενοχλεί τους Χρυσαυγίτες και προβληματίζει τους συμπαθούντες πολύ περισσότερο από άλλες.

Xristakis είπε...

Το λαϊκισμό δεν τον πολεμάς με λαϊκισμό!

Θωμάς είπε...

Αγαπητέ Χρηστάκη, έχεις δίκιο και συμφωνώ απόλυτα.
Αυτό όμως που ήθελα να πω είναι ότι τα ορθολογικά επιχειρήματα -δυστυχώς- δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να πείσουν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής για τη νοσηρότητα και επικινδυνότητα του κόμματος αυτού.