ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

121024 ΟΡΙΑΚΟ


Το ένα πουλάκι:
Πού βρίσκεται το μέτρο;

Άκουσα την «είδηση» στο ραδιόφωνο, ασχολίαστη. Ή, μάλλον, σχολιασμένη ειρωνικά, αν κατάλαβα καλά το πνεύμα του ραδιοφωνικού παραγωγού, του παραγωγού ραδιοφωνικών εκπομπών δηλαδή.

Θα σας την πω για να διαπιστώσετε κι εσείς ότι το ζητούμενο είναι το μέτρο και, σε πολλές περιπτώσεις η κοινή λογική.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν όργανα του ΣΔΟΕ, βρέθηκαν σε αυτοκίνητο αρτοποιού τέσσερις (αριθ. 4) τυρόπιτες, οι οποίες ταξίδευαν χωρίς τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.

Έτσι, σε εφαρμογή του νόμου, οι τυρόπιτες κατασχέθηκαν (όχι, δεν γνωρίζω αν φαγώθηκαν) μαζί όμως με το αυτοκίνητο που τις μετέφερε, ενώ αφαιρέθηκαν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για αρκετές ημέρες.
Θα επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Όλα αυτά σας τα διηγούμαι από μνήμης, σας είπα τα άκουσα οδηγώντας στο ραδιόφωνο, και μπορεί κάτι να μη το συγκράτησα ακριβώς όπως έγινε.
Είναι πάντως η ουσία του θέματος που μετράει.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, τα ερωτήματα.
Τι πρέπει να γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις; Διότι το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι η γνωστή φράση «ας πιάσουν πρώτα όλους τους μεγαλοκαρχαρίες και μετά ας ασχοληθούν με τις τέσσερις (αριθ. 4) τυρόπιτες.

Προσέξτε! Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα υποστηρίξουμε μια τέτοια λογική. Δηλαδή δεν συμφωνούμε καθόλου πως πρέπει πρώτα να ελεγχθούν όλα τα «μεγάλα κεφάλια» και μετά ο έλεγχος να εξαπλωθεί και στους μικρομεσαίους.

Η νοοτροπία αυτή είναι ένα ωραιότατο άλλοθι για να μην αποδίδουν ούτε ένα ευρώ ΦΠΑ κάποιοι, οι οποίοι εντελώς αυθαίρετα τοποθετούν τον εαυτό τους στα «μικρά ψάρια» κι όχι στους «μεγαλοκαρχαρίες».

Το άλλο πουλάκι:
Πού βρίσκεται το όριο;

Πότε δηλαδή τοποθετείται κάποιος σε εκείνους που πρέπει να ελεγχθούν πρώτοι και πότε στους άλλους των οποίων η σειρά θα έρθει όταν εξαντληθεί η λίστα των πρώτων;

Τέτοιο όριο δεν υπάρχει.
Υποτίθεται ότι θα πρέπει να ελέγχονται όλοι εξίσου. Άλλο αν το αδίκημα του ενός είναι πολύ μεγάλο, άρα και οι συνέπειες ανάλογες, ενώ του άλλου είναι… αμελητέο.

Αμελητέο;
Δηλαδή πρέπει να παραβλέπεται; Ας ξαναγυρίσουμε στην ιστορία με τις τέσσερις τυρόπιτες.
Προφανώς οι ελεγκτές δεν σταμάτησαν το όχημα γι’ αυτές, αλλά αυτές βρέθηκαν να… μη συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα.

Τι θα έπρεπε να γίνει; Να κάνουν τα όργανα του ελέγχου τα στραβά μάτια, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, ή να κάνουν ακριβώς ό,τι ορίζει ο νόμος;
Διότι ο νόμος, προφανώς, ορίζει τις ποινές τις οποίες επέβαλαν στον αρτοποιό.

Σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος, λέει μια παροιμιώδης φράση που αποδίδεται στους Ρωμαίους, οι οποίοι ήταν μανούλες στα νομικά.
Σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος, που πάει να πει ότι πρέπει να εφαρμόζεται ή…

Ή να μην είναι τόσο σκληρός, ώστε να εφαρμόζεται ακόμη συχνότερα και χωρίς τα παρατράγουδα που υπάρχουν σήμερα.
Δηλαδή να γίνεται είδηση και να σχολιάζεται ειρωνικά η εφαρμογή του και τα όργανα που την επέβαλαν.

Ξέρετε όλοι ότι, πολλές φορές, η υπερβολική αυστηρότητα οδηγεί στο να παραβλέπεται το αδίκημα ή στο να μεταμφιέζεται σε κάποιο άλλο που επιφέρει ελαφρότερες ποινές.

Σας έχω πει τι συμβαίνει με τους τροχονόμους, οι οποίοι, όσους σταματούν για υπερβολική ταχύτητα τους γράφουν για… ζώνη, αφού το πρόστιμο στην πρώτη παράβαση είναι τόσο τσουχτερό που ο τροχονόμος (μεταφράζοντάς το και σε ποσοστό του μισθού του) δεν τολμά να το επιβάλει.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Έτσι και με τις τυρόπιτες.

Προφανώς οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα μπορούσαν να «γράψουν» τον αρτοποιό για κάποια πιο ελαφριά παράβαση και να του επιβάλουν μια μικρότερη ποινή.

Βεβαίως, επειδή δεν ήμασταν παρόντες, δεν γνωρίζουμε αν η ποινή αυτή για τις τέσσερις τυρόπιτες ήταν η ελαφριά που προτίμησαν, αντί για κάτι πολύ πιο σοβαρό που βρήκαν κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο του αρτοποιού.

Επίσης δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη ποινή ήταν το αποτέλεσμα αντίδρασης του παραβάτη στον έλεγχο και τις υποδείξεις των οργάνων. Ξέρετε ότι κάποιοι, μόλις πας να τους ελέγξεις, αρχίζουν να βρίζουν, να απειλούν, ακόμη και να χειροδικούν…

Εκείνο που δεν θέλουμε να ξέρουμε είναι αν η ποινή επιβλήθηκε επειδή ο αρτοποιός δεν επέδειξε προθυμία για άλλου είδους συνεργασία με τα όργανα ελέγχου, αν με εννοείτε.

Διότι κι αυτό έχει καταγγελθεί από πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Πού να ξέρει κανείς αν δεν δει;
Πού να ήταν και κρεατόπιτες!


Δεν υπάρχουν σχόλια: