ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

131108 ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Συνδικαλισμός σημαίνει προσφορά!

Ποιος είπε όμως ότι η προσφορά πρέπει να… προσφέρεται με το αζημίωτο; Αν μπορεί κανείς να έχει και κάποιες απολαβές που προέρχονται από τη συνδικαλιστική του δράση είναι κακό;

Ρητορικό το ερώτημα, μην απαντάτε.
Ειδικά αν οι απολαβές (για οικονομικές, μιλάμε, έτσι;) είναι νόμιμες, τότε τίθεται αυτομάτως εν ισχύει η παγκόσμια αρχή «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», οπότε τα σκυλιά δεμένα.

Η αρχή αυτή είναι άλλη μια συνεισφορά της (σύγχρονης, αυτή τη φορά) Ελλάδος στον παγκόσμιο πολιτισμό, για την οποία οι απόγονοί μας θα είναι περήφανοι και θα απαιτούν διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, ενίοτε και δανεικά και αγύριστα.

Όλα αυτά βέβαια «θεωρητικώς μιλώντας», αφού στην Ελλάδα της προσφοράς δε υπάρχουν τέτοιου είδους συνδικαλιστές.
Ο κάθε εργαζόμενος γνωρίζει πως όσοι ενδιαφέρονται να τον εκπροσωπήσουν το κάνουν ως ιερό καθήκον προς τους συναδέλφους τους και το λειτούργημα που ασκούν.

(Μη την ψάχνετε, στη χώρα μας τα λειτουργήματα είναι περισσότερα και από τα… κλειστά επαγγέλματα. Ενίοτε τα δύο σύνολα τέμνονται σε μεγάλα τμήματά τους.)

Με αυτά τα δεδομένα, εγώ προσωπικά έπεσα, για άλλη μια φορά, από τα σύννεφα, διαβάζοντας πως κάποιοι συνδικαλιστές εισέπρατταν υπερωρίες, επί χρόνια, με βεβαιώσεις που τους έδινε το σωματείο τους.
Τις υπέγραφαν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας.

Φυσικά, (φυσικά;) οι υπερωρίες είναι πλαστές ή εν πάση περιπτώσει τέτοιες που μόνο οι ίδιοι θα τις θεωρούσαν υπερωρίες. Μικρή λεπτομέρεια: οι συνδικαλιστές αυτοί δεν επιτρέπονταν από το νόμο να πάρουν κανονικές υπερωρίες όπως οι άλλοι συνάδελφοί τους.

Αυτό δεν είναι άδικο;

Προκειμένου, λοιπόν, να αρθεί η αδικία του νόμου, σκέφτηκαν και εφάρμοσαν ένα σύστημα βεβαίωσης πραγματοποίησης υπερωριών, ειδικά για τους εαυτούς τους, που τους προσέφερε ένα επιπλέον εισόδημα 200-400 ευρώ το μήνα.
Αυτό για καμιά δεκαπενταριά χρόνια!

Σας κούρασα; Θέλετε λεπτομέρειες; Θέλετε επιπλέον στοιχεία; Επίτηδες το ξεκίνησα έτσι, για να δείτε ότι μπορεί να κουραστήκατε, όμως δεν εκπλαγήκατε καθόλου.
Κάτι μέσα σας (μέσα μας) λέει πως η ιστορία αυτή θα μπορούσε να συμβαίνει σε οποιοδήποτε κλάδο εργαζομένων.

Το άλλο πουλάκι:
Αυτό είναι το άσχημο!

Έχουμε συνηθίσει σε τέτοιου είδους ειδήσεις και δεν μας εκπλήσσουν πλέον καθόλου και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να σχολιαστεί. Ωστόσο, μερικά στοιχεία είναι χρήσιμα, γιατί όλο και κάποιοι θα βρεθούν να πουν πως «δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές ίδιοι και δεν είναι σωστό να ρίχνουμε λάσπη και να κατηγορούμε αδιακρίτως».

Δεν έχουν άδικο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, μιλάμε για τον υπεράνω πάσης υποψίας κλάδο των αστυνομικών.
Διακρίνω κάποιο χαμόγελο; Να κοπεί αμέσως!

Οι οποίοι αστυνομικοί δικαιούνται υπερωριακή αμοιβή, όταν η υπηρεσία τους τους χρησιμοποιεί Σαββατοκύριακα, εκτός αν είναι συνδικαλιστές, οι οποίοι, αφού διακινούνται συνδικαλιστική άδεια, εννοείται ότι δεν μπορούν ταυτοχρόνως να… εργάζονται υπερωριακά.

Δεν μπορούν στην υπηρεσία τους, μπορούν όμως στο… συνδικάτο τους!

Και ποιος είναι περισσότερο αρμόδιος να το διαβεβαιώσει αυτό από τον Πρόεδρο του σωματείου και τον γενικό γραμματέα, οι οποίοι υπέγραφαν τα σχετικά έγγραφα για την αποζημίωση των συναδέλφων τους;


Από το 2001 μέχρι σήμερα!
Το ενδιαφέρον είναι να δούμε τι είδους εργασία ήταν αυτή η υπερωριακή απασχόληση.
Ήταν εργασία στο σωματείο, όλα ανεξαιρέτως τα Σαββατοκύριακα του χρόνου.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο.

Ας ακούσουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΟΑΣΥ κ. Σπήλιου Κρικέτου:
«Τα έγγραφα για υπερωριακή απασχόληση δεν είναι ψευδή και ανταποκρίνονται σε απασχόλησή μας τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών καθηκόντων μας. Εμείς δουλεύουμε πράγματι, όλες τις εβδομάδες, εκτός πενθημέρου…»

Θέλετε δείγμα της συνδικαλιστικής δουλειάς, όπως την ορίζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί;
«Δώσαμε το παρών, ως σωματείο, στη γιορτή του προστάτη της ΕΛ. ΑΣ. Αγίου Αρτεμίου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Θα είναι άδικο να ζητήσουμε απασχόληση πέραν του πενθημέρου για την παρουσία μας εκεί;»

Έχει και καλύτερο:
«Πολλές φορές καλούμαστε σε τηλεοπτικές εκπομπές για να υπερασπιστούμε τα δίκαια των αστυνομικών. Και πάλι έχουμε άδικο να ζητήσουμε επίδομα υπερωριακής απασχόλησής μας στις εκπομπές που μας καλούν;»

Όταν, λοιπόν, βλέπετε αστυνομικούς στην εκκλησία (όχι σε υπηρεσία, να εμποδίζουν το παρκάρισμα από έξω επειδή θα περάσει η λιτανεία, αλλά να εκκλησιάζονται όπως όλος ο κόσμος) ή όταν τους βλέπετε στις τηλεοράσεις να υπερασπίζονται τα δίκαια του κλάδου τους, να ξέρετε ότι την ώρα εκείνη κάνουν υπερωρίες και πληρώνονται!

Είπατε τίποτε;
Προσωπικά συμφωνούμε απολύτως με τους εν λόγω συνδικαλιστές γι’ αυτό, και για λόγους δικαιοσύνης, προτείνουμε να θεσπιστεί υπερωριακή αμοιβή για όλους τους εργαζόμενος που συμμετέχουν στις… απεργίες και τις πορείες που διοργανώνουν τα συνδικάτα τους.

Πήγες στην πορεία ή στη συνέλευση που πραγματοποιείται εκτός ωραρίου; Μια βεβαίωση από τον πρόεδρο και πέρνα από το ταμείο να πάρεις την αποζημίωσή σου. Τότε να δείτε πού θα πάει η συμμετοχή!


Μόνο για τον εκκλησιασμό έχω μια ένσταση.
Γι’ αυτόν, ούτως ή άλλως, υπάρχει υπεσχημένη αμοιβή.
Εις τους… ουρανούς!

Καμιά δουλειά δεν είναι (;) ντροπή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: