ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

131113 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ

Το ένα πουλάκι:
Γιατί τους πείραξε;

Διάβασα ένα σωρό αρνητικά σχόλια για την ιστορική απόφαση του μεγάλου ηγέτη και διαδόχου του Τσάβες, Νίκολας Μαδούρο, να φέρει στη χώρα του τα Χριστούγεννα ένα μήνα νωρίτερα.

Και αισθάνθηκα οργή και απογοήτευση για το επίπεδο της ελληνικής, και όχι μόνο, δημοσιογραφίας.
Διότι, παρά το γεγονός ότι η είδηση αναπαράγεται πολλές φορές στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κανείς να μας διαφωτίσει για το ποια ακριβώς είναι αυτή η απόφαση που, ξαναλέω, είναι ιστορική.

Αυτό το τελευταίο, όπως καταλαβαίνετε, ισχύει ανεξαρτήτως από το ποια ακριβώς είναι η απόφαση.
Ιστορικές είναι εξ ορισμού όλες οι αποφάσεις των μεγάλων ηγετών, ιδίως εκείνες που γκρεμίζουν κατεστημένα, όπως την ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων.

Λέγαμε όμως για το επίπεδο της δημοσιογραφίας μας. Διαβάζω:
«Ο Μαδούρο μετέφερε τα Χριστούγεννα τον Νοέμβριο». Εντυπωσιακός ο τίτλος. Στο κείμενο όμως του ακολουθεί δεν μας λέει σε ποια ημερομηνία τα μετέφερε.

Αν το διαβάσεις προσεκτικά καταλαβαίνεις πως κάτι αλλάζει με το εορτασμό, αλλά δεν γίνεται σαφές αν αλλάξει η ημερομηνία της γιορτή ή αν ο ηγέτης κήρυξε απλώς την έναρξη των εορτασμών την 1η Νοεμβρίου.

Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε πολύ κακώς τον κατηγορούν, αφού εγώ ο ίδιος είδα στην πόλη μας στολισμένες με χριστουγεννιάτικα βιτρίνες… επιστρέφοντας από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Φοβάμαι επίσης πως το όλο σκηνικό είναι στημένο από την κακή αντιπολίτευση (πάντα η αντιπολίτευση σε έναν μεγάλο ηγέτη είναι κακή), η οποία τον κατηγορεί πως το μόνο που έχει στο νου του είναι να αποφύγει την πανωλεθρία στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου.

Διότι ο Νικόλας Μαδούρο, μαζί με την έναρξη των εορτασμών για τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην χώρα του θα λάβουν και το δώρο (το θυμάστε το δώρο;) στις 11 Νοεμβρίου.
Δηλαδή, τώρα που εμείς μιλάμε, μπορεί στη Βενεζουέλα να έχουν ξεχυθεί οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και να ψωνίζουν!

Το άλλο πουλάκι:
Τι να ψωνίζουν;

Διότι στη Βενεζουέλα, όπως ίσως δεν γνωρίζετε, υπάρχει ένας πληθωρισμός ο οποίος τρέχει με ρυθμό 54,5% ετησίως.
Που σημαίνει, αν πάρεις το δώρο ένα μήνα πριν, αυτό θα έχεις κέρδος τουλάχιστον 5,5%, όσος ήταν, ας πούμε, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο.

Βεβαίως ο ηγέτης δεν το αφήνει το ζήτημα έτσι στην τύχη.
Προχθές έδωσε εντολή στο στρατό να καταλάβει μια αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, να συλλάβει τους διευθυντές για να αναγκαστούν οι υπεύθυνοι να κατεβάσουν τις τιμές.

Με τέτοια μέτρα μόνο μπορεί να χτυπηθεί ο πληθωρισμός στη ρίζα του και αναρωτιέμαι πώς δεν το έχουμε σκεφτεί κι εμείς για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Εδώ ο στρατός ή τα ΜΑΤ, που είναι πιο φιλικά προς τον πολίτη, θα μπορούσαν να συλλαμβάνουν τους διευθυντές και να υποχρεώνουν τις εταιρίες ένα προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού.

Δυστυχώς, τίποτα δεν διδάσκονται οι δικοί μας και απορώ πώς δεν το προτείνει τουλάχιστον η αντιπολίτευση.
Τέλος πάντων. Η εκεί αντιπολίτευση κατηγορεί τον ηγέτη Μαδούρο πως το δώρο δεν θα δοθεί πριν από την 1η Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα δηλαδή πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Αυτό μένει να το δούμε. Πάντως, από τα λίγα που καταλαβαίνουμε από εδώ μακριά, δεν βλέπουμε για ποιο λόγο θα πρέπει να ανησυχεί ο Μαδούρο, αφού με μια του απόφαση, εννοείται ιστορική, φρόντισε ώστε να μην υπάρχουν δυσαρεστημένοι πολίτες.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ευτυχία για το λαό.

Δημιούργησε «υπουργείο κοινωνικής ευτυχίας» με σκοπό να ανεβάσει το ηθικό των πολιτών της χώρας του.
Το μόνο που με προβληματίζει είναι για ποιο λόγο να χρειάζεται ένα τέτοιο υπουργείο στη Βενεζουέλα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες που μας μεταφέρουν κάποιοι από εκεί, οι κάτοικοι ζουν περίπου σε έναν επίγειο παράδεισο.

Διευκρίνιση:
Οι πληροφορίες είναι εκεί. Οι κάποιοι είναι εδώ. Ενίοτε επισκέπτονται τη Βενεζουέλα κι έτσι οι πληροφορίες τους είναι από πρώτο χέρι.

Τέλος, το ότι ο Νικόλας Μαδούρο βρίσκεται σε καλό δρόμο και η πολιτική του δεν είναι παρά άξια συνέχεια εκείνης του προκατόχου του Τσάβες, μας το διαβεβαιώνει ο… ίδιος.

Όχι ο ίδιος ο Μαδούρο, αλλά ο ίδιος ο Τσάβες τον οποίο ο Μαδούρο βλέπει συχνά σε οράματα. Όχι μόνο ο ίδιος αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.

Σ’ αυτά τα οράματα, ο Τσάβες τους διαβεβαιώνει πως βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους και τους καθησυχάζει πως όλα θα πάνε καλά.
Αν τα παραπάνω σας θυμίζουν κάτι αντίστοιχο που συνέβαινε στην Παλαιστίνη πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, σας διαβεβαιώνω πως κάνετε λάθος.

Τέτοια πράγματα μόνο μια φορά μπορούν να συμβούν, οπότε να είστε βέβαιοι πως αυτή σίγουρα είναι η σημερινή στη Βενεζουέλα.
Την πολιτική ζωή και τους πολιτικούς ηγέτες της οποίας πολλοί ζηλεύουν.
Βοήθειά μας!
Δώσε ευτυχία στο λαό!



Δεν υπάρχουν σχόλια: