ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

131124 ΑΛΛΑΓΜΕΝΟ

Το ένα πουλάκι:
Αλλάζει ο άνθρωπος;

Φαίνεται πως αλλάζει και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Δεν το λέω εγώ, το λένε πολλές έρευνες που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ψάχνοντας για κάτι ενδιαφέρον στο διαδίκτυο, διαβάζω ένα λινκ: «Πώς αλλάζουν τους άνδρες οι γυναίκες».
Εδώ έχει ψωμί, σκέφτηκα, διότι το μυαλό μου πήγε σε γυναίκες που αλλάζουν τους άνδρες σαν… τα πουκάμισα.

Αμ, δε! Η φράση κάθε άλλο παρά «έμπειρες» γυναίκες υπονοούσε. Το πραγματικό της νόημα είναι «με ποιο τρόπο και τι είδους αλλαγές μπορεί να επιφέρει στους άνδρες το γυναικείο φύλο».
Κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Σιγά το θέμα, σκέφτηκα, μόλις συνειδητοποίησα την αληθινή διάσταση του. Η απάντηση είναι πως απλώς τους κάνουν ό,τι θέλουν! Για να μην πω την γνωστή φράση που καθιερώθηκε από τότε που υπάρχουν… καράβια!

Τι το ενδιαφέρον θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες έρευνες πάνω σ’ αυτό το θέμα;
Είδατε τι περίεργα παιχνίδια που παίζει η… περιέργεια; Διαβάζεις κάτι για ένα θέμα από το οποίο δεν περιμένεις τίποτε νέο, μόνο και μόνο μήπως κατά λάθος υπάρχει κάτι… νέο.

Ας περάσουμε, λοιπόν, στα δεδομένα των ερευνών, που, όπως είπαμε, είναι πολλές.
Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με γενναιοδωρία που εμφανίζεται στους άνδρες, όταν αποκτούν κόρη. Ενώ με την απόκτηση γιου γίνονται πιο «σφιχτοί», όταν αποκτήσουν κόρη προχωρούν πιο εύκολα σε αυξήσεις μισθών στο προσωπικό και ειδικότερα στις γυναίκες υπαλλήλους.

Επιπλέον με την απόκτηση κόρης οι άνδρες γίνονται περισσότερο… φεμινιστές. Παύουν να πιστεύουν ότι ο ρόλος της γυναίκας πρέπει να περιορίζεται στο σπίτι, ενώ συμφωνούν πως και οι άνδρες πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.

Συμπέρασμα πρώτο, λοιπόν.
Στις γυναίκες υπαλλήλους, αλλά και στις συζύγους γενικότερα «συμφέρει» ο άνδρας της ζωής τους (αφεντικό ή σύντροφος) να έχει, παραλίγο να πω να γεννήσει, κορίτσι.

Το άλλο πουλάκι:
Γιατί όχι γεννήσει;

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν πως ο άνδρας γεννά και η γυναίκα τίκτει, επομένως μπορούμε να λέμε και για τους άνδρες να γεννήσουν.
Για να επανέλθουμε όμως στις έρευνες, το πράγμα αλλάζει όταν, η γυναίκα της ζωής του για έναν άνδρα δεν είναι η κόρη του, αλλά η αδελφή του.

Πώς ήταν ο Ηλιόπουλος στο «στρίβειν διά του αρραβώνος»; Κάπως έτσι; Άλλο πράγμα η αδελφή μας και άλλο οι αδελφές των άλλων. Όσοι λοιπόν έχουν αδελφές (έχουν είπα, έτσι; όχι είναι!) γίνονται πιο φανατικοί υποστηρικτές του ρόλου των δύο φύλων.

Συγχρόνως γίνονται συντηρητικοί και στις πολιτικές τους απόψεις, ενώ δύσκολα πιάνουν να κάνουν μια δουλειά μέσα στο σπίτι.
Επομένως, το δεύτερο συμπέρασμα μας είναι πως στην Αριστερά συμφέρει οι άνδρες ψηφοφόροι να έχουν κόρες και όχι αδελφές, ενώ στη Δεξιά να έχουν αδελφές αλλά όχι κόρες.

Πώς μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο;
Λέτε να είναι τυχαίο που οι «συντηρητικές» οικογένειες κάνουν από παράδοση πολλά παιδιά, ενώ οι «προοδευτικές» έχουν μοναχοπαίδια; Είτε είναι κορίτσι, είτε αγόρι το μοναχοπαίδι  δεν έχει άλλο αδελφάκι, άρα μηδενίζεται η πιθανότητα αυτό να είναι αδελφή κάποιου που θα μας προκύψει αργότερα συντηρητικός.

Προσέξτε τώρα έναν φαύλο κύκλο:
Οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες δεν εργάζονται εκτός σπιτιού, αλλά ασχολούνται με τα οικιακά, έχουν την πεποίθηση πως οι γυναίκες δεν πρέπει να εργάζονται, αλλά να μένουν στο σπίτι!

Δεν έχω δει ολόκληρη την έρευνα, όμως μάλλον υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν ξέρουμε αν οι γυναίκες των συγκεκριμένων ανδρών ασχολούνται με τα οικιακά επειδή αυτοί θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι ή επειδή συμβαίνει το πρώτο αυτοί πιστεύουν πως η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δεν είναι μόνο αυτό.

Η ίδια κατηγορία ανδρών πιστεύει πως οι επιχειρήσεις που απασχολούν πολλές γυναίκες λειτουργούν με περισσότερα προβλήματα, ενώ αν οι ίδιοι είναι προϊστάμενοι αρνούνται να προάγουν γυναίκες, ακόμη κι αν αυτές διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα.

Συμπέρασμα. Έτσι και είσαι εργαζόμενη γυναίκα να παρακαλάς να εργάζεται η γυναίκα του εργοδότη σου, διαφορετικά θα σε φάει η… διάκριση και η προκατάληψη.

Θέλετε κι άλλες έρευνες; Προσέξτε ακόμη μια αντίφαση: όσο περισσότερα χρήματα κερδίζει μια γυναίκα από τον άντρα της, τόσο λιγότερο αυτός βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού!
Δηλαδή ο μάγκας θέλει τη γυναίκα του και «δούλα» και να… «του τα φέρνει»!

Συμπέρασμα, πάλι για εργαζόμενες γυναίκες: Κρύψτε τους μισθούς σας, μπας και φιλοτιμηθεί ο σύζυγος και στρώσει κανένα τραπέζι.
Έτσι και χρήματα περισσότερα για τα ιδιαίτερά σας έξοδά σας θα έχετε και χρόνο περισσότερο για ψώνια.

Κατάλαβα. Κινδυνεύω να χαρακτηριστώ σεξιστής.
Σταματώ τις έρευνες και τα συμπεράσματα, γιατί έχω να ρίξω και μια σκούπα!

Αλλαγές δεν γίνονται δεκτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: