ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

150522 ΕΝΑΣΤΡΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Για να μη λέτε ότι κάθονται!

Μπορεί να ακούμε διάφορα για δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, για άλλους που παίζουν πασιέντζες ή «επικοινωνούν» μέσω φέισμπουκ, όμως υπάρχουν και υπάλληλοι που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.

Μια υπηρεσία στην οποία θα συναντήσετε πολλούς τέτοιους υπαλλήλους είναι τα ΚΕΠ, στα οποία απευθύνονται εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών για συναλλαγές με το Δημόσιο.
Δικαιολογημένα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί παραπονιούνται κάποιες φορές ότι κάνουν και τη δουλειά άλλων.

Διότι, αυτούς ξέρουν οι πολίτες, αυτούς εμπιστεύονται και στα ΚΕΠ προσπαθούν να λύσουν όλα τα προβλήματά τους.
Όταν λέμε όλα εννοούμε όλα και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Ξέρετε ποια «εξυπηρέτηση» είναι αυτή που ζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες; Όποιοι το γνωρίζουν να μην απαντήσουν.

Λοιπόν θα σας το πω εγώ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για να πούμε ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης. Λογικό, όχι μόνο γιατί είναι ένα έγγραφο που απαιτείται σε πολλές συναλλαγές με το δηόσιο, αλλά και γιατί, στις μέρες μας, η οικογενειακή κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη, που αλλάζει από ώρα σε ώρα.

Στη δεύτερη θέση των… προτιμήσεων βρίσκεται η χορήγηση αντιγράφων πιστοποιητικού γέννησης, αφού, σε πολλές υπηρεσίες δεν τους αρκεί ότι σε βλέπουν εν ζωή, πρέπει να «αποδείξεις» κι ότι έχεις γεννηθεί, ασχέτως αν η ημερομηνία αναγράφεται και στην ταυτότητά σου.
Κρατήστε το όμως αυτό με τη γέννηση, γιατί θα μας χρειαστεί στην κουβέντα παρακάτω.

Στη συνέχεια, τρίτη στη σειρά, έρχεται η εφαρμογή εκτύπωσης δελτίων προγράμματος αγροτικής εστίας, λογικό κι αυτό, αφού, όσο κι αν έχει αυξηθεί στη χώρα η χρήση υπολογιστή, πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που δεν τα καταφέρνουν. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται αμέσως μετά, στην τέταρτη θέση.

Είναι η χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Πού χρειάζεται αυτό το έγγραφο; Πρακτικά πουθενά, αφού είναι σχεδόν ίδιο με το πιστοποιητικό γέννησης με μια μικρή διαφορά. Που κάνει τη… διαφορά.

Το άλλο πουλάκι:
Τώρα βάζουμε ιδέες και δεν είναι καλό.

Αν τις επόμενες ημέρες αυξηθεί στα ΚΕΠ η ζήτηση τέτοιου εγγράφου, να ξέρετε ότι θα έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας.
Διότι το έγγραφο αυτό το ζητούν όσοι θέλουν να… βεβαιώσουν όχι απλώς για το έτος και την ημέρα που γεννήθηκαν, αλλά και για την ώρα ακριβώς.

Τι χρειάζεται όμως κάτι τέτοιο; Σε ποια υπηρεσία μπορεί να είναι χρήσιμη μια τέτοια πληροφορία, η ώρα γέννησης κάποιου πολίτη; Αφού όλα όσα έχουν να κάνουν με την προσωπική και δημόσια ζωή μας ξεκινούν από την ημερομηνία γέννησης. Αυτή αναγράφεται παντού.

Κάναμε λάθος όμως να βάλουμε την προσωπική μαζί με την δημόσια. Διότι, στην πρώτη ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα η χώρα και το λεπτό που γεννηθήκαμε, ιδιαίτερα αν ανήκουμε στη συμπαθή εκείνη τάξη των ψώνιων που ασχολούνται με την αστρολογία και τα ζώδια.
Μια τάξη ιδιαίτερα πολυπληθή και διάσπαρτη σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.

Αν θέλεις, λοιπόν, να βρεις τον ωροσκόπο ή τη συναστρία σου (κοιτάξτε τι μαθαίνει κανείς για να είναι «μέσα στα πράματα») θα πρέπει να γνωρίζεις ακόμα και το δευτερόλεπτο που γεννήθηκες.
Τι χρειάζεται αυτό; Δεν ξέρω μπορώ όμως να υποψιαστώ.

Διότι φαίνεται πως κάποια στιγμή και τα κορόιδα ξυπνάνε (μέσα στον ύπνο τους) και αναρωτιούνται. Για στάσου, ρε, κι εγώ Σκορπιός και ο Παναγιώτης Σκορπιός και ο Κυριάκος Σκορπιός, όμως μεταξύ μας είμαστε «η μέρα με τη νύχτα». Τι να μας πουν τα ζώδια και τι προβλέψεις να κάνουν που να ταιριάζουν και στους τρεις.

Έρχεται τότε η επιστήμη της Αστρολογίας και σου εξηγεί πως για τις… ατομικές διαφορές ευθύνεται όχι μόνο η μέρα αλλά και η ώρα, το λεπτό και το δευτερόλεπτο που γεννήθηκες, διότι έχει σημασία πού ακριβώς βρισκόταν τα άστρα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Τα πάντα όλα!

Δηλαδή εδώ χωράει ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου, αφού ανθρώπους που να ανήκουν στο ίδιο ζώδιο μπορεί να γνωρίζεις εκατοντάδες -όλους διαφορετικούς μεταξύ τους- άντε όμως να βρεις δυο να έχουν και τον ίδιο ωροσκόπο.
Τον οποίο όμως, αν τον πεις στον ειδικό, μπορεί να σου βγάλει εξατομικευμένη (όπως λένε και στην παιδαγωγική) πρόβλεψη, μόνο για σένα.

Και τότε, γιατί τα διαβάζουμε και τα παρακολουθούμε όλα τα άλλα τα γενικόλογα, αφού, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν μας αφορούν, δεν αναφέρονται στα δικά μας δεδομένα.
Έλα, ντε! Να, σου λένε, είναι σαν να ξέρεις πως ο καιρός θα είναι αύριο βροχερός στη Μακεδονία, όμως καλό είναι να ξέρεις τι ακριβώς θα κάνει στο Καρά Ντερέ. Εκεί χρειάζεσαι λεπτομερή στοιχεία.

Κι εγώ λέω πως ξέρεις γενικά πως μια περιοχή βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη, πως αυτή την εποχή έχουμε τέλος άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και πως με βάση αυτά τα στοιχεία κανονίζεις αν αύριο το πρωί στις 8 πού θα βγεις από το σπίτι σου πρέπει να κρατάς ή όχι ομπρέλα.
Διότι μπορεί να βρέξει… μυαλό!

Η ουσία είναι πως, για τέτοιου είδους ζητήματα, κάποιοι απευθύνονται στα ΚΕΠ και απασχολούν τους ανθρώπους, που δεν θα τους έλεγες και αρχόσχολους, ζητώντας, δήθεν «για δικαστική χρήση», αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Έχω όμως πρόταση: χτύπημα γροθιά στη γραφειοκρατία.
Προτείνω να προσληφθούν από τα ΚΕΠ «ειδικοί αστρολόγοι», ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται επιτόπου και να μην τρέχουν δεξιά κι αριστερά.

Και καλά δεξιά…

Χτύπημα στην ανεργία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: