ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

170504 ΑΝΩΡΘΩΓΡΑΦΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Επίμονος!

Έτσι χαρακτηρίστηκε και έτσι πρέπει να είναι. Διότι ο χαρακτηρισμός δεν προήλθε από οπουδήποτε, αλλά από το εγκυρότατο BBC, το οποίο μάλιστα μας πληροφορεί ότι τη δουλειά αυτή την κάνει δεκατρία ολόκληρα χρόνια!

Επίμονος, αλλά σε τι;
Διότι, όταν ο άλλος ακούει «δουλειά», ο νους του πάει σε αμειβόμενη εργασία. Και μάλιστα, μια και πολύ πρόσφατα γιορτάστηκε -από όσους γιορτάστηκε- η Εργατική Πρωτομαγιά- σε εργασία με οκτάωρο και πενθήμερο.

Κι όμως, δεν πρόκειται περί αυτού. Ο άνθρωπος για τον οποίο μιλάμε δεν έχει ούτε ωράριο, ούτε, φυσικά, αμοιβή! Εργάζεται κινούμενος αποκλειστικά από ένα πάθος! Ολομόναχος, έχοντας ως βοηθό τον… «Αποστροφέα»!

Είδατε; Παρασυρθήκαμε, όπως πάντα και δεν σας είπαμε ακόμη το αντικείμενο της εργασίας του, κατά το BBC, «Επίμονου Διορθωτή». Να, μόλις αποκαλύψαμε την ιδιότητά του: Διορθωτής!

Τι διορθώνει; Επιγραφές που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, σε δημόσια θέα, διότι μπορεί να είναι και επιγραφές ιδιωτών, σε καταστήματα ή σπίτια.

Γιατί όμως ο μοναδικός σύντροφός του ονομάστηκε «Αποστροφέας»; Έτσι τον ονόμασε ο ίδιος, διότι εκείνο που συνήθως διορθώνει είναι οι απόστροφοι που ταλαιπωρούν πολύ όσους γράφουν ή διαβάζουν την αγγλική γλώσσα.

Ο «Αποστροφέας», λοιπόν, είναι ένα μακρύ ξύλο το οποίο τον βοηθά να φτάνει στις επιγραφές που βρίσκονται ψηλά και να προσθέτει -όπου απουσιάζει- ή να σβήνει –από όπου δεν χρειάζεται- κάποια απόστροφο.

Για παράδειγμα, όπως μας πληροφορούν τα σχετικά δημοσιεύματα, να αλλάζει την επιγραφή «gentlemens outfitters» στο σωστό «gentlemen’s outfitters» ή το «motor’s» σε «motors». Σβήνει και γράφει, λοιπόν, δεκατρία ολόκληρα χρόνια.

Σε μια προσπάθεια, όχι απλώς να διορθώσει τα λάθη, αλλά και να διδάξει τη σωστή ορθογραφία σε εκείνους που θα δουν τις παρεμβάσεις του και θα αναρωτηθούν για τον λόγο που αυτές έγιναν.

Το άλλο πουλάκι:
Τον φαντάζεστε στη χώρα μας;

Εδώ όπου η ορθογραφία είναι επίσης πολύ δύσκολη, παρά τις όποιες παρεμβάσεις έγιναν για την «απλοποίησή» της και τη διευκόλυνση των χρηστών. Φαντάζεστε τι φόρτο εργασίας θα είχε ο άνθρωπος;

Για να το δούμε λίγο μαζί, αλλά και να γελάσουμε, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε καλύτερο, σκέφτηκα να διαβάσουμε κάποιες από τις χιλιάδες επιγραφές που έχουν φωτογραφηθεί από περαστικούς και υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Γράφει, λοιπόν, ο άλλος, προσπαθώντας να προειδοποιήσει όσους θα παρκάρουν στο συγκεκριμένο σημείο, όπου υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οικοδομικά υλικά: «ΑΝΕΦΘΙΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΝΙΕΣ»

Σχετική βέβαια είναι και η ακόλουθη επιγραφή, για την οποία δεν ξέρουμε τι θα έκανε ο Επίμονος Διορθωτής, αν καταλάβαινε βέβαια ότι ένα μέρος της είναι γραμμένο και στη δική του γλώσσα: «ΝΟ ΠΑΡΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ»!

Δεν γνωρίζουμε την ηλικία του συγγραφέα, μπορεί να είναι και μεγάλος άνθρωπος. Όμως την επόμενη επιγραφή την έχει γράψει σίγουρα κάποιος νέος. Το καταλαβαίνουμε όχι μόνο από το περιεχόμενο του μηνύματος, αλλά και από το ότι είναι γραμμένο σε υπολογιστή και τυπωμένο σε χαρτί.

«ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕΛΟΙ ΓΙΑ ROCK/METAL ΜΠΑΝΤΑ»
Εδώ βλέπουμε ότι ο συγγραφέας τα πάει αρκετά καλά με τα αγγλικά, εξάλλου είναι το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Εκεί που μας τα χαλάει λίγο είναι στα μέλη της μπάντας που ψάχνει. Σίγουρα θα θυμάται από το Σχολείο ότι στον πληθυντικό (πολλές φορές) χρησιμοποιούμε όμικρον γιώτα, επομένως, αφού τα μέλη δεν είναι ένα αλλά πολλά, έγιναν μέλοι!

Εντυπωσιακό πάντως είναι ότι πέτυχε την κατάληξη στο ζητούνται, διότι τέτοιες καταλήξεις υποφέρουν συχνά από χρήστες της γλώσσας μας που μπερδεύουν την ενεργητική με την παθητική κατάληξη και μας παρουσιάζουν κάτι ΖΗΤΟΥΝΤΕ ή κάτι ΔΕΧΟΜΑΣΤΑΙ χάρμα ιδέσθαι.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείτε!

Όπου οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ένα υπεραπλουστευμένο σύστημα ορθογραφίας, χωρίς καθόλου τόνους. Το καταλαβαίνω ότι είναι κάπως δύσκολο, όταν γράφεις χωρίς πληκτρολόγιο, δηλαδή από το κινητό ή το τάμπλετ, όμως δεν είναι μόνον αυτό το πρόβλημα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τους περισσότερους δεν τους ενδιαφέρει η εικόνα του κειμένου τους, τους νοιάζουν μόνο τα (θετικά) σχόλια που πιθανότατα θα εισπράξουν, από το «θεά», μέχρι το απλό «λάικ».

Βλέπετε, όταν γενικεύεται  μια κακή συνήθεια, υπάρχει πλέον το… εθιμικό δίκιο -αφού το κάνουν όλοι, γιατί να ντρέπομαι εγώ; Το περίεργο είναι ότι πολλοί τερατωδώς ανορθόγραφοι ενοχλούνται από τα γκίκλις άλλων!

Κάποτε, ένας γνωστός μου είχε ξεκινήσει να γράφει σχόλια κάτω από ανορθόγραφα κείμενα, επισημαίνοντας τα σοβαρότερα λάθη του συγγραφέα. Κουράστηκε τόσο γρήγορα που έμεινε και ο ίδιος έκπληκτος.

Σήμερα όμως υπάρχει νομίζω ένας πολύ εύκολος τρόπος. Δεν έχει παρά να δημιουργηθεί μια από εκείνες τις φατσούλες που μπορείς να τοποθετήσεις κάτω από μια ανάρτηση, οι οποίες εκφράζουν, υποτίθεται, τα συναισθήματά σου για το κείμενο που προηγείται.

Μια φατσούλα που θα εκφράζει τη δυσαρέσκεια του αναγνώστη για τα πολλά ή/και τα κραυγαλέα ορθογραφικά λάθη τού συγγραφέα ενός κειμένου. Έτσι, με μια κίνηση θα μπορείς να δείχνεις στον άλλο ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.

Δεν ξέρω αν θα πιάσει το κόλπο, σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην… ανατροφοδότηση, στις εντυπώσεις δηλαδή που προκαλούν οι αναρτήσεις τους.

Ε, κάποιοι από αυτούς ίσως να συγκινηθούν και να γίνουν πιο προσεκτικοί με την ορθογραφία των κειμένων τους. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, να πάψουν να γράφουν και να… βγάζουν μάτια.
 Άνθρωποι είμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: