ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

170525 ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Είπα κι εγώ…

Δεν σας έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε μια είδηση ή κάποιο ρεπορτάζ που να σας χαροποιούν, επειδή σας μαθαίνουν κάτι ευχάριστο; Ρωτάω γιατί ξέρω ότι, στις μέρες μας, είδηση είναι η… κακή είδηση.

Για να μην πω ότι ενδιαφέρον ρεπορτάζ είναι εκείνο που μας μεταφέρει πληροφορίες και στοιχεία που επιβεβαιώνουν μια αρνητική εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και την κοινωνία.

Σπανίως, λοιπόν, συναντάμε και κάτι θετικό, γι’ αυτό και πανηγυρίζουμε όταν συμβαίνει. Έτσι έκανα κι εγώ με όσα θα σας μεταφέρω στη συνέχεια, όμως, όπως άφησα να εννοηθεί στην αρχή, τζάμπα χάρηκα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάθε φορά που διαβάζω ότι κάτι στο δημόσιο πάει καλά, μια υπηρεσία λειτουργεί σωστά και κάποιοι υπάλληλοι κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους, χαίρομαι αφάνταστα.

Διάβασα, λοιπόν, πριν από λίγες μέρες, για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ και αμέσως σκέφτηκα να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας. Επειδή όμως είμαι βέβαιος ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι σημαίνουν αυτά τα αρχικά, θα σας πω αμέσως.

Πρόκειται για την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία ψάχνει να διαπιστώσει αν πιάνουν τόπο τα χρήματα που ξοδεύει ο ΕΟΠΥΥ (αυτόν τον ξέρουν όλοι ή μπορούν να φανταστούν στο περίπου ποιος είναι).

Τώρα βέβαια, δεν ξέρω αν πρέπει ακριβώς να χαρεί κάποιος, διότι τα στοιχεία που διάβασα δείχνουν ότι για ορισμένους στον χώρο της υγείας το πάρτι καλά κρατεί. Παρά τις συνεχείς περικοπές στις δαπάνες, αυτοί βρίσκουν τρόπους να αρμέγουν το δημόσιο.

Το ευχάριστο βέβαια είναι ότι έλεγχοι πραγματοποιούνται και μάλιστα αποδίδουν καρπούς. Σε κάθε περίπτωση οι… παρτάκηδες δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ούτε να υψώνουν με θράσος το ποτήρι «στην υγεία των κορόιδων».

Ας δούμε λίγο την πορεία των ελέγχων που πραγματοποίησε η άξια υπηρεσία για την οποία μιλάμε, καθώς και τα πρόστιμα τα οποία επέβαλε: Από 199 ελέγχους το 2012 και πρόστιμα ύψους 330.000 ευρώ…

Έφτασε στους 332 ελέγχους το 2016, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν εκείνη τη χρονιά ξεπέρασαν το 1.600.000 ευρώ. Πρόοδος θεαματική, δεν συμφωνείτε;

Το άλλο πουλάκι:
Συμφωνούμε, βέβαια!

Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι η εν λόγω υπηρεσία λειτουργεί με προσωπικό 54 ατόμων, όταν προβλέπονται 181 οργανικές θέσεις, τότε μιλάμε για θαύμα. Επειδή όμως συχνά τα θαύματα έχουν και ονοματεπώνυμο, καλό είναι να το αναφέρουμε.

Επικεφαλής, λοιπόν, της εν λόγω υπηρεσίας (τι να κάνω, έχω μια αλλεργία στα αρχικά και ψάχνω τρόπους να τα αποφύγω), αυτά τα πέντε χρόνια επιτυχημένης πορείας, ήταν η κυρία Γεωργία Γεωργιάδου και, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω, άξιος ο μισθός της.

Μάλιστα, μαζί με τους συνεργάτες της, προχώρησαν, πέραν των ελέγχων και των προστίμων, σε προτάσεις, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι σε φαινόμενα απάτης και να αποθαρρυνθούν τα επίδοξα «λαμόγια».

Καλό θα ήταν όμως να δούμε, ενδεικτικά, και κάποιες από αυτές τις παραβάσεις και τις απάτες, ώστε και να ξέρουμε τι κυκλοφορεί την πιάτσα, και να μπορούμε να είμαστε υποψιασμένοι, αν πέσουμε κι εμείς θύματα.

Όμως και για έναν άλλο λόγο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατόπιν καταγγελιών και να είστε βέβαιοι ότι οι καταγγελίες αυτές δεν προέρχονταν μόνο από ανταγωνιστές που έβλεπαν τους αντιπάλους να χρησιμοποιούν… πλάγια μέσα:

«Παιδοψυχίατρος νοσοκομείου έγραφε κατ’ εξακολούθηση αντιψυχωσικά φάρμακα σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους! Χρησιμοποιούσε το ΑΜΚΑ που του χορηγούσε ιατρικός επισκέπτης».

«Σχεδόν μία ολόκληρη περιοχή της χώρας πάσχει από “φλεγμονώδη νόσο του εντέρου” και μάλιστα λόγω “φαρμακευτικής αγωγής”. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, συχνά αναγράφονταν σκευάσματα ειδικής διατροφής με αναληθείς διαγνώσεις νόσων, από τις οποίες δεν πάσχουν οι ασφαλισμένοι».

«Σε ιδιωτική κλινική νοσηλεύονταν σε συνεχή διαδοχικά διαστήματα ασφαλισμένοι, χωρίς κάποιοι εξ αυτών να έχουν ανάγκη νοσηλείας, λειτουργώντας δηλαδή ως “οίκος ευγηρίας” και χρέωνε Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) με σοβαρότατες παθήσεις στον ΕΟΠΥΥ, από τις οποίες δεν έπασχα»ν.

«Περισσότεροι από 1.000 γιατροί σε όλη τη χώρα εξέδιδαν παράτυπες ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων (χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία για διαφορετικούς ασθενείς, έγραφαν αναληθή στοιχεία και διαγνώσεις)».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Θέλετε κι άλλα;

«Γιατροί συνταγογραφούσαν σε ασφαλισμένους σε μηνιαία βάση φάρμακο, η συσκευασία του οποίου καλύπτει τρεις έως τέσσερις μήνες θεραπείας! Άλλοι γιατροί είχαν προτίμηση σε σκεύασμα μιας συγκεκριμένης εταιρείας με αξία περίπου 450 ευρώ για μηνιαία θεραπεία ανά ασφαλισμένο».

«Φαρμακοποιός είχε υποβάλει τιμολόγια στον ΕΟΠΥΥ που δεν ανταποκρίνονταν στην αξία των συνταγών που είχε καταθέσει και είχε αποζημιωθεί γι’ αυτά ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με 148.000 ευρώ…»

Καθόλα άξια, λοιπόν, η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, καθόλα άξια και η επικεφαλής τη κυρία Γεωργιάδου, η οποία μάλιστα λειτουργούσε έχοντας στο πλάι της, εκτός από τους μειωμένους ελεγκτές, ελάχιστο διοικητικό προσωπικό και κανέναν νομικό βοηθό.

Πώς είπατε; Για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε παρελθόντα χρόνο, «λειτουργούσε»; Διότι πληροφορηθήκαμε πως οι κύριοι Πολάκης και Ξανθός την απάλλαξαν από τα καθήκοντά της, προφανώς έχοντας κατά νου να την αντικαταστήσουν με κάποιον ικανότερο.

Και, κυρίως, δικό τους παιδί.
Άλλωστε, η μέχρι σήμερα εμπειρία, ΚΑΙ από αυτή την κυβέρνηση, μας έδειξε ότι, αν είναι πολύ δικό μας το παιδί, δεν χρειάζεται και να είναι ικανότερος από τους άλλους.

Γι’ αυτό σας είπαμε.
Τζάμπα βιαστήκαμε να χαρούμε…
 Μην δούμε κάτι να λειτουργεί σωστά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: