ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

120503 ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Να μας πουν αριθμούς!

Βλέπω ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους δημοσιογράφους για «δέσμευση» των εκπροσώπων των κομμάτων, όμως αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα και πετούν τη μπάλα στην κερκίδα.

Τι είδους δέσμευση; Όχι τι θα κάνουν μετεκλογικά, με ποιους θα συνεργαστούν, τι είδους κυβέρνηση θα στηρίξουν και ποιον θα προτιμήσουν για πρωθυπουργό.
Αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση του κάθε κόμματος.

Εγώ μιλώ για άλλου είδους δέσμευση.
Να μας πουν από τώρα τι θα θεωρήσουν επιτυχία και τι αποτυχία για το κόμμα τους, σε συνδυασμό βεβαίως και με το τι θα καταφέρουν άλλα κόμματα.

Όχι γενικώς και αορίστως, με αριθμούς, με ποσοστά που προβλέπουν ότι θα πάρουν.
Μάλιστα η δέσμευση αυτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και το ποια θα είναι  η παραπέρα στάση κόμματος και αρχηγού σε κάθε περίπτωση, στην καλύτερη και τη χειρότερη.

Θα σας πω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός.
Υπάρχουν κόμματα τα οποία κατέρχονται στις εκλογικές αναμετρήσεις δεκαετίες τώρα. Κάθε φορά συγκεντρώνουν λίγες χιλιάδες ψήφων, ποτέ δεν μπαίνουν στη Βουλή και ούτε θα έμπαιναν ακόμη κι αν ο εκλογικός νόμος ήταν ο αναλογικότερος του κόσμου.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όλοι μας κάποια από αυτά τα κόμματα τα θεωρούμε σοβαρά και κάποια άλλα…γραφικά.
Ωστόσο δεν θα έπρεπε κάποτε οι εκπρόσωποι τους να ρωτηθούν τι περιμένουν από τις εκλογές και τι θα κάνουν σε περίπτωση που για άλλη μια φορά ο λαός τους γυρίσει την πλάτη;

Βεβαίως στη δημοκρατία ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον πολιτικό στίβο.
Όταν όμως, μετά από τόσα χρόνια, είναι προφανές ότι δεν καταφέρνεις να πείσεις ούτε τους συγγενείς και τους στενούς σου φίλους για το δίκαιο των απόψεών σου, τότε γιατί βασανίζεσαι και βασανίζεις και τους ψηφοφόρους;

Το άλλο πουλάκι:
Η δέσμευση έπρεπε να ισχύει για όλους.

Δεν είναι μόνο τα πολύ μικρά ή τα ανύπαρκτα κόμματα για τα οποία μιλώ.
Μάλιστα, για κάποια από αυτά το εκλογικό στοίχημα είναι προφανές: Αν κατορθώσουν να μπουν στη βουλή θεωρείται νίκη, αν όχι ήττα.

Ας μας πουν όμως και οι μεγαλύτεροι, τότε, με ποιο ποσοστό θα είναι ευχαριστημένοι και πότε θα θεωρήσουν ότι έπεσαν έξω στους στόχους τους.

Η Νέα Δημοκρατία, που μιλάει για αυτοδυναμία. Αν δεν την πετύχει θα βγει να πει «Αντώνη, χάσαμε»  ή τότε ο στόχος θα είναι άλλος, να έρθει, ας πούμε πρώτο κόμμα, και θα μιλάει για θρίαμβο;

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Με ποιο ποσοστό θα θεωρήσει ότι έπιασε το στόχο του και με ποιο ότι έχασε;
Προφανώς αν είναι πρώτο κόμμα θα μιλάει για μεγάλη εκλογική νίκη, όμως, στην περίπτωση που έρθει δεύτερο, με τι ποσοστό θα είναι ευχαριστημένο και με ποια διαφορά από το πρώτο κόμμα;

Τα λέμε όλα αυτά διότι, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ο καθένας λαμβάνει όποιο μήνυμα του γουστάρει και όλοι μιλούν για μεγάλη νίκη και τεράστια επιτυχία του κόμματός τους.

Όταν όμως δώσεις προκαταβολικά αριθμούς, τότε σίγουρα κάπως δεσμεύεσαι και μπορεί ο άλλος να σε εγκαλέσει, αν το θυμηθεί κι αν έχει τη διάθεση να το κάνει.

Ναι, ας πούμε, τώρα, θυμήθηκα όλους εκείνους που μας έλεγαν ότι το περίφημο «κούρεμα» δεν αφορούσε παρά καμιά πενηνταριά δισεκατομμύρια και…σιγά το πράγμα.
Το ταμείο όμως έκλεισε με «κουρεμένα» όχι πενήντα αλλά διακόσια δισεκατομμύρια και δεν είδα κανέναν να λέει «παιδιά, δεν τα είχαμε υπολογίσει σωστά».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Νίκη του λαού!

Έτσι γίνεται κάθε φορά. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια νίκη του λαού. Ξέρουμε όμως από το ποδόσφαιρο ότι νίκη από νίκη έχει διαφορά και σ’ αυτό μεγάλη σημασία έχει το τελικό σκορ.
Διότι μπορεί, ας πούμε, να νικήσεις και να αποκλειστείς, είτε επειδή δεν πέτυχες το απαιτούμενο σκορ, είτε επειδή κάποιες άλλες ομάδες έφεραν ένα αποτέλεσμα που σε έθετε εκτός.

Θα περιμένω λοιπόν από και τα «μεσαία» κόμματα, αυτά δηλαδή που διεκδικούν την τρίτη και τέταρτη θέση, να μας πουν το σκορ με το οποίο θα ήταν ευχαριστημένα.

Να μας πουν επίσης με το ποσοστό ποιων άλλων κομμάτων θα άθροιζαν το δικό τους, ώστε να μιλήσουν για νίκη ή ήττα συνολικά της άποψής τους.

Θα περίμενα επίσης να ακούσω τι θα αποτελέσει γι’ αυτά ήττα ή συντριβή του δικομματισμού ή των «μνημονιακών», αν προτιμάτε, δυνάμεων.
Γιατί για νίκη δεν το βλέπω να μιλούν με τίποτα.

Τότε, πράγματι, θα παρακολουθούσα με αληθινό ενδιαφέρον τα εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής.
Άσε που τέτοιου είδους δηλώσεις θα με βοηθούσαν να κινηθώ ασφαλέστερα μέσα στο παραβάν!
Τώρα, όχι κατόπιν εορτής!


Δεν υπάρχουν σχόλια: