ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

120525 ΛΙΣΤΡΙΚΟ


Το ένα πουλάκι:
Εκλογές με λίστα.

Χρόνια έχουμε να δούμε τέτοιο καλό!
Οι νεότεροι ούτε που θα το θυμούνται. Ίσως θα πρέπει να τους εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Ιδιαίτερα αυτή τη φορά, που υπάρχει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση, αφού η λίστα…  προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές.

Λίστα σημαίνει ότι οι υποψήφιοι βουλευτές σε κάθε νομό ορίζονται από τον αρχηγό του κόμματος.
Καλά, έτσι δεν συμβαίνει πάντοτε;

Ναι, αλλά υπάρχει μια σημαντικότατη διαφορά. Οι υποψήφιοι δεν μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά, ώστε να τους βρίσκει ο ψηφοφόρος και να τους … σταυρώνει.

Δεν σταυρώνεται κανείς. Η σειρά των υποψηφίων είναι σειρά… προτίμησης του αρχηγού, ο οποίος έχει αποφασίσει ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος κ.λπ.

Αν το κόμμα εκλέξει έναν βουλευτή τότε εκλέγεται η… πρώτη προτίμηση του αρχηγού. Αν εκλέξει δύο τότε οι δύο πρώτες κατά σειρά προτιμήσεις.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί διαφορετικά κίνητρα στους υποψήφιους, προκειμένου να “τρέξουν” για την εκλογική επιτυχία του κόμματος.

Εξαρτάται, βεβαίως, και από το κόμμα, καθώς, σε κάθε νομό, το κάθε κόμμα “πολεμάει” να εκλέξει διαφορετικό αριθμό βουλευτών.
Εμείς θα επικεντρωθούμε στο δικό μας νομό, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο.

Θυμίζουμε ότι ο νομός μας εκλέγει τρεις βουλευτές. Από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση προέκυψαν από ένας για τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τι θα γίνει όμως τώρα;

Το άλλο πουλάκι;
Ας μιλήσουμε πρώτα για τις λίστες.

Θεωρούμε πως οι υποψήφιοι θα τοποθετηθούν στη λίστα, ανάλογα με τη θέση στην οποία κατατάχθηκαν με την ψήφο των δραμινών πολιτών.
Προσοχή! Αυτό δεν είναι δεσμευτικό για τον αρχηγό του κάθε κόμματος, ο οποίος, για δικούς του λόγους, μπορεί να κάνει όποια “ανατροπή” επιθυμεί.

Ειδικά τώρα, που γίνονται διάφορες μετακινήσεις υποψηφίων σε άλλα κόμματα, είναι προφανές ότι σε πολλά ψηφοδέλτια η σειρά θα αλλάξει.
Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πως μπορούν να προκύψουν διάφορες ανακατατάξεις.

Ας υποθέσουμε ότι ένα κόμμα εξέλεξε σε κάποιο νομό τον βουλευτή Α, ενώ δεύτερος ήρθε ο Β, τρίτος ο Γ και τέταρτος ο Δ!
Την επομένη των εκλογών, ο Β και ο Γ, βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ευχαριστούν τους πολίτες που τους τίμησαν με την ψήφο τους συγχρόνως όμως καταγγέλλουν τον κομματικό μηχανισμό και το ίδιο το κόμμα που έπαιξαν “βρώμικα παιχνίδια” και υποστήριξαν ανοιχτά τον Α, πολεμώντας τον Β και τον Γ με αποτέλεσμα να εκλεγεί αυτός και εκείνοι να “μαυριστούν”.

Τι θα γίνει τώρα που θα πρέπει να τους τοποθετήσει ο αρχηγός στη λίστα; Θα λάβει υπόψη του μόνο τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ή και τις δηλώσεις των υποψηφίων κατά του κόμματός τους;

Καθόλου περίεργο, λοιπόν, να κρατήσει στην πρώτη θέση τον Α, να περάσει στη δεύτερη τον Δ ή και κάποιον άλλο που δεν ήταν υποψήφιος την προηγούμενη φορά. Ομοίως να πράξει και για την τρίτη και την τέταρτη θέση.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι;

Το πολύ τρεις, επειδή τόσοι εκλέγονται στο νομό Δράμας ή και περισσότεροι;
Περισσότεροι, επειδή υπάρχει η περίπτωση της “αναπλήρωσης”.

Ελάτε όμως να δούμε ένα ενδιαφέρον σκηνικό που δημιουργείται στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας.
Θυμίζουμε ότι έχει εκλέξει έναν βουλευτή, τον κύριο Κυριαζίδη, ενώ δεύτερος ήταν ο Θωμάς Μαργαρίτης, με τρίτο τον Μαργαρίτη Τζίμα.

Ο Θωμάς έχει καλέσει σε πανστρατιά τον κόσμο της Νέας  Δημοκρατίας. Κινητοποιείται, τρέχει νυχθημερόν, κάνει δηλώσεις στα Μέσα, προσπαθεί να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος στη Δράμα.

Γιατί, άραγε;
Μα, φυσικά, επειδή αυτή είναι η μόνη ελπίδα για να εκλεγεί βουλευτής ο ίδιος: Να βγάλει η Νέα Δημοκρατία στη Δράμα και δεύτερη έδρα.

Τώρα θα σας θέσω ορισμένα ερωτήματα, πείτε τα ρητορικά, εσείς όμως απαντήστε από μέσα σας και, αν θέλετε, μας λέτε στα κρυφά κι εμάς την απάντηση.

Είναι σίγουρος ο Θωμάς ότι θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση λίστας του ψηφοδελτίου κι ότι δεν θα γίνει καμιά ανατροπή της τελευταίας στιγμής;
Μήπως η τόση του κινητοποίηση αποβλέπει στο να προκαταλάβει και κάποια τέτοια σκέψη του αρχηγού;

Τέλος, αν θα είναι αυτός στη δεύτερη θέση, ποιος στοιχηματίζει για το τι θα ψηφίσει ο Τζίμας σ’ αυτές τις εκλογές;

Είπαμε. Από μέσα σας!
Σταυρό στη… λίστα
!


Δεν υπάρχουν σχόλια: