ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

140909 ΜΑΓΕΜΕΝΟ

Το ένα πουλάκι:
Μαγικές λύσεις!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις»; Κι όμως, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να τις αναζητούμε σε πολλά προβλήματα της ζωής μας.

Φαίνεται πως, μετά από τόσους αιώνες ανάπτυξης της επιστήμης και (υποτιθέμενης) κυριάρχησης του ορθού λόγου, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θύματα δεισιδαιμονιών, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Έτσι καταφεύγουν σε διάφορους επιτήδειους που τους πιάνουν κορόιδο και τους εκμεταλλεύονται, αποκομίζοντας οφέλη, συνήθως χρήμα, αλλά όχι μόνον.
Καμιά φορά και… ψήφους.

Διότι, τις μαγικές λύσεις δεν τις προσφέρουν αποκλειστικά διάφοροι τσαρλατάνοι (θα πούμε στη συνέχεια ποιοι  συγκαταλέγονται σ’ αυτούς), αλλά ακόμη και πολιτικοί, απευθυνόμενοι σε ψηφοφόρους που περιμένουν να δουν λύσεις στα ατομικά, οικογενειακά και εθνικά τους προβλήματα. Λύσεις «μαγικές».

Πράγμα που, συνήθως, πάει να πει χωρίς κόστος για τους ίδιους.
Γιατί η μαγεία το έχει αυτό το χάρισμα. Σου προσφέρει κάτι φαινομενικά αδύνατο «τζαστ λάικ δατ» που λένε και οι αμερικάνοι, με το χτύπημα ενός ραβδιού, την απαγγελία μιας φράσης, το άγγιγμα με την άκρη των δαχτύλων…

Εκεί βρίσκεται και όλη η γοητεία.
Άμα είναι να κοπιάσεις, άμα είναι να ταλαιπωρηθείς προκειμένου να κερδίσεις κάτι μαγικό, υπερφυσικό, τότε τι να το κάνεις.
Σκοπός είναι το αποτέλεσμα να έρθει χωρίς να ιδρώσεις τη φανέλα. Εκεί βρίσκεται η μαγκιά.

Σας θυμίζω ότι κάποιος είπε πως και αυτό το απίστευτο είναι δυνατό και μπορείς να το καταφέρεις, πρέπει όμως «να έχεις πίστη».
Κάποιος άλλος θεώρησε απαραίτητη προϋπόθεση το «να το θέλεις πολύ».
Αν έχεις πίστη ή αν το θέλεις πραγματικά, λένε, θα συμβεί από μόνο του.

Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου. «Επιστημονικής» φύσεως ή μάλλον αντιεπιστημονικής.
Κυρίως επειδή το αποτέλεσμα κρίνει την προϋπόθεση, ενώ αυτή δεν μπορεί να μετρηθεί από μόνη της, σε περίπτωση που το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν έρθει.
Δεν έγινε αυτό που περίμενες; Άρα δεν είχες πραγματική πίστη ή δεν το επιθυμούσες αρκετά.

Το άλλο πουλάκι:
Υπάρχουν «εργολάβοι» όμως!

Αυτοί φαίνεται πως είτε έχουν πίστη για όλους μας, είτε μπορούν να εκφράσουν τις δικές μας επιθυμίες τόσο έντονα, ώστε να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για χάρη μας.

Συνήθως το κάνουν με μια «συμβολική αμοιβή», έτσι για τα έξοδά τους.
Άλλοτε πάλι είναι εκείνοι που καταφεύγουν στις υπηρεσίες τους οι οποίοι από μόνοι τους, χωρίς να τους το ζητήσει κανείς, προσφέρουν ό,τι έχουν ευχαρίστηση.
Συνήθως έχουν… πολλά.

Υπάρχει βλέπεται διάχυτη και η αντίληψη πως, αν δεν δώσεις κάτι, δεν πιάνει το κόλπο.
Όπου κόλπο, είπαμε. Να συμβεί αυτό το οποίο επιθυμείς, (αλλά δεν το επιθυμείς όσο έντονα χρειάζεται) ή πιστεύεις πως μπορεί να γίνει (όμως με μια πίστη κάπως κλονισμένη).

Υπάρχει πρόβλημα;
Κανονικά δεν θα έπρεπε. Όταν ενήλικες άνθρωποι συναλλάσσονται με ελεύθερη βούληση, τότε με γεια τους με χαρά τους. Σε κανέναν άλλο δεν θα έπρεπε να πέφτει λόγος. Είναι δικαίωμα τους να ορίσουν τους όρους της συναλλαγής, τι θα δώσει και τι θα πάρει ο καθένας, και, αφού συμφωνήσουν, θα είναι και οι δυο ευχαριστημένοι.

Έλα όμως που δεν γίνεται έτσι. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν αντιρρήσεις.
Διαβάσαμε, λοιπόν, προχθές πως συνελήφθη στα Τρίκαλα μια 44χρονη, ημεδαπή παρακαλώ, με την κατηγορία ότι εξαπατούσε διάφορα άτομα, ακόμη και παιδιά, «πουλώντας» τους εξορκισμούς και θεραπείες ασθενειών.

Για τα παιδιά, είπαμε, υπάρχει μια ένσταση. Είμαι βέβαιος όμως ότι δεν κατέφυγαν στις υπηρεσίες της 44χρονης ημεδαπής από μόνα τους, όλο και κάποιος μεγαλύτερος που τα κηδεμονεύει θα τα οδήγησε στα μαγικά της κόλπα (το κόλπο, ουδέτερο).

Τους τελευταίους επτά μήνες, η κατηγορούμενη για απάτη κατ’ επάγγελμα κέρδισε από το επάγγελμά της 23.500 ευρώ, ποσό που θεωρείται ασήμαντο.
Από ποιον θεωρείται ασήμαντο; Από εμάς.

Να θεραπεύεις ασθένειες (προφανώς ανίατες από γιατρούς), να λύνεις μάγια και να πραγματοποιείς εξορκισμούς για 130 ευρώ την ημέρα είναι σκέτη κοροϊδία. Ούτε τα έξοδα σου δεν βγάζεις.
Διότι, όσο να πεις, όλα αυτά έχουν και κάποιο κόστος. Είπαμε «τζαστ λάικ δατ», όμως όλο και κάποιο μαγικό φίλτρο θα πρέπει παρασκευάσεις, όλο  κάποιο βότανο θα πρέπει να πας να μαζέψεις, κάποιο ξόρκι θα χρειαστεί να κατεβάσεις από το διαδίκτυο.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δεν μας πιστεύετε, έτσι;

Τότε πιστέψτε την αστυνομία, η οποία, κατά την έφοδο στην οικία της (της 44χρονης), κατάσχεσε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, προερχόμενο από την παράνομη εργασία της (της 44χρονης, επίσης), χειρόγραφα έγγραφα, πλήθος αντικειμένων όπως κέρινα ομοιώματα ανθρώπων, τράπουλες μαντείας-αστρολογίας, βαζάκια με διάφορα φίλτρα και… τιμολόγια.

Άρα, κατά τη γνώμη μας πάντα, δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό. Αφού η κυρία πλήρωνε και την εφορία της, με γεια της με χαρά της.
Κι όμως, η αστυνομία τη συνέλαβε και τώρα κατηγορείται για κακούργημα (όχι η αστυνομία, η 44χρονη).

Τι να κάνουμε; Ο νόμος είπαν νόμος. Σκληρός, αλλά νόμος!
Γι’ αυτό κι εσείς, φίλοι μου, όπου ακούτε ότι θεραπεύουν αρρώστιες, χωρίς να είναι γιατροί, ότι λύνουν μάγια ή κάνουν εξορκισμούς, μακριά.
Μακριά μη βρεθείτε μπλεγμένοι με αστυνομίες και δικαστήρια.

Πώς είπατε;
Δεν τους πιάνει όλους ο νόμος;
Καλά, τι σόι νόμος είναι αυτός, άλλους να πιάνει και σ’ άλλους να κάνει τα στραβά μάτια; Και σκληρός και τυφλός;

Μαγικές στιγμές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: