ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

161102 ΠΟΛΥΔΩΡΟΝ-2

Το ένα πουλάκι:
Οι απλοί φίλοι και ψηφοφόροι…

«Τι να αισθάνονται οι απλοί φίλοι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η ηγεσία του κόμματος, το οποίο πίστεψαν ότι «θα τελειώσει το παλιό» και εναπόθεσαν σ’ αυτό τις ελπίδες τους για μια καλύτερη πορεία του τόπου;»

Σας έλεγα χθες ότι αυτούς σκέφτομαι περισσότερο και γι’ αυτός στενοχωριέμαι. Διότι τα στελέχη έχουν πάρει το δρόμο τους και έχουν τους λόγους τους που το κάνουν. Είδαμε και ένα χαρακτηριστικό «δικό μας» παράδειγμα.

Ύστερα όμως έπεσα τυχαία πάνω σε μια «έρευνα», σε μια ανθολόγηση απόψεων που έκανε στο «lifo» ο Άρης Δημοκίδης. Πώς δικαιολογούν -κυρίως στον εαυτό τους- την κίνηση (ήδη ξεπερασμένη) της ηγεσίας να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα;

Έχει ενδιαφέρον να δούμε μαζί κάποιες από αυτές και, αν χρειαστεί, να τις σολιάσουμε. Δείτε, ας πούμε, πώς ένας αγνός και αθώος ψηφοφόρος θεωρεί μεγάλη νίκη τού κόμματος το γεγονός ότι προσεταιρίστηκε ακόμη και τον Πολύδωρα:

«Έχει κάνει λάθη και ο Πολύδωρας, δε σας κάνει εντύπωση όμως που ακόμα κι ένας “παλιός εχθρός” μας, τώρα καταλαβαίνει τη δυναμική του Αλέξη; Αυτό είναι το μεγαλείο της Αριστεράς, ότι μπορεί να ενώσει και να φέρει κοντά της ακόμα κι αυτούς που παλιότερα δεν την παραδέχονταν. Είναι νίκη όχι ήττα το ότι ο Πολύδωρας θέλησε να σχετιστεί με την κυβέρνησή μας».

Ένας άλλος όμως τον βλέπει «φύσει και θέσει» σύμμαχο, στον αγώνα κατά των καναλαρχών:
«Ε, λοιπόν τον Πολύδωρα (που στο κάτω κάτω στο θέμα των Μνημονιακών πολιτικών και τον ΕΜΦΙΑ τα είπε έξω από τα δόντια...) τον χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ; Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε. Απλά γίνεται προσπάθεια, όπως και με τον Παυλόπουλο, μήπως ξεκινήσει κάτι κατά των χοντροΚαναλαρχών... Τελικά με ποιον είστε, φίλοι μου, με το λιοντάρι ή με τον κυνηγό;»

Κοιτάξτε επίσης τι μπορεί να πάθει ένας ανυποψίαστος συριζαίος, εκεί που παρακολουθεί ΕΡΤ: «Στην εποχή της μακρόχρονης ΝΔ πορείας του, ήμουν απέναντι του και μάλιστα πολύ αυστηρός. Αλλά, ακούγοντάς τον πριν μερικά λεπτά στην ΕΡΤ, ομολογώ ότι τον συμπάθησα χωρίς να το θέλω. Εάν το χάος, και μετά ο ΒΥΡΩΝ..., να την πω την αμαρτία μου, προτιμώ αυτή την επαύριον του ...χάους παρά τους φίλους των Χριστοφοράκων και των ΔΟΛίων κ.λπ. χοντροΚαναλαρχών».

Το άλλο πουλάκι:
Τυφλή εμπιστοσύνη στον στρατηγό.

Όχι τον άνεμο, τον άλλο: «Παιδιά, το καταλαβαίνετε ότι έχουμε ΠΟΛΕΜΟ; Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουμε τις κινήσεις του στρατηγού και του επιτελείου, οφείλουμε να το εμπιστευόμαστε».  

Διότι ο στρατηγός σκέφτεται με τρόπο που δεν τον «πιάνει» ο καθένας: «Στόχος είναι να ζοριστεί η ΝΔ ! Κάποτε ίσως πιάσετε το ένα χιλιοστό της σκέψης του Τσίπρα... Στόχος είναι να γίνει ΕΣΡ και όλα τα μέσα είναι ... Άγια για αυτόν τον Σκοπό τα υπόλοιπα είναι... Δηλαδή επειδή η ομάδα Μουρούτη οργίασε στο διαδίκτυο η επιλογή είναι λάθος;»

Η στρατηγική του… στρατηγού όμως αποκαλύπτεται και από άλλα… στρατηγικά μυαλά που την πιάνουν με την πρώτη:
«Τώρα όμως οι μάσκες πέφτουν, οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στο ΕΣΡ ένα κορυφαίο στέλεχος της Δεξιάς προτείνεται Πρόεδρός του και η ΝΔ απλά ξεσκεπάζεται ως θεσμικός δολιοφθορέας! Ότι κατ’ εντολή των καναλαρχών δεν συγκροτεί ΕΣΡ για να μην προχωρήσει η αδειοδότηση και να αλωνίζουν οι Αλαφούζοι!»   

Εδώ θα ήθελα να σταθούμε λίγο. Το επιχείρημα αυτό επισημαίνει μια τακτική κίνηση που την έχουμε συναντήσει και σε άλλες περιπτώσεις. Τι είναι τελικά αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση;

Ας δεχτούμε (όχι υποχρεωτικά για την οικονομία της συζήτησης) ότι η Νέα Δημοκρατία είναι από την κορυφή μέχρι τα νύχια διαπλεκόμενη και παίζει το παιχνίδι κάποιων καναλαρχών. Δε λέω όλων, διότι και αυτοί έχουν μεταξύ τους αντιμαχόμενα συμφέροντα.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι είναι έτσι. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το τοπίο, ή να αποκαλύψει τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας; Διότι, αν πραγματικά την ενδιαφέρει το πρώτο, οι κινήσεις της θα έπρεπε να κατατείνουν σε κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς όμως, βλέπουμε να νοιάζεται περισσότερο πώς θα «ξεσκεπάσει» τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με καναλάρχες, παρά πώς θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου στο μέλλον τέτοιες σχέσεις θα είναι περιορισμένες, επειδή είναι ουτοπία να πιστεύεις ότι θα εξαλειφθούν τελείως.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ας επανέλθουμε όμως στους λόγους επιλογής του κ. Πολύδωρα.

«Δεν τον θέλει ο ζηλόφθων Μεσσίας Κούλης της Ζήμενς κι η συμμορία Γερμανοτσολιάδων της ΝΔ, γιατί το βιογραφικό του Βύρωνα Πολύδωρα είναι πλουσιότερο από το δικό του. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα των Η.Π.Α., Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνή Οικονομικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας…»

Προφανώς εννοεί ο… αναλυτής ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε ακριβώς επειδή είναι του μορφωτικού επιπέδου της ηγετικής ομάδας και διαθέτει αντίστοιχο με εκείνων βιογραφικό.

Επιπλέον έχει κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό, δεν κατάλαβα όμως πότε ακριβώς άρχισε αυτό να αναγνωρίζεται ως πλεονέκτημα από συριζαίους: «Ούτε εμένα δε μ' αρέσει ο Πολύδωρας αλλά είναι το καλύτερο πρόσωπο για το ΕΣΡ γιατί θα τους τσούξει όλους και θα είναι νομοταγής!!!»

Έχει κι άλλα, όμως δεν μας παίρνει ο χρόνος. Καταλάβατε φαντάζομαι πως τα επιχειρήματα είναι επιπέδου… προξενήτρας που προσπαθεί να παντρέψει έναν τελείως άχρηστο γαμπρό!
«Κι ας είναι με ένα μάτι»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: