ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

161118 ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Ακολουθεί μη πολιτική διαφήμιση.

Δεν συνηθίζουμε να διαφημίζουμε «προϊόντα», επομένως, για να το κάνουμε, θα πει ότι υπάρχει κάποιος πολύ ειδικός λόγος. Δεν είμαστε ούτε τηλεμάρκετινγκ, ούτε από εκείνες τις ύποπτες διαφημίσεις του διαδικτύου.

Αλήθεια, ρε παιδιά, τώρα που το έφερε η κουβέντα, δεν υπάρχει κάποιος εισαγγελέας να επέμβει; Ή μήπως θα έπρεπε να υπάρχει ένα ΕΣΡ και για το διαδίκτυο, δηλαδή ΕΣΔ, το οποίο να ρίχνει καμπάνες;

Μπαίνεις σε σοβαρά –υποτίθεται- έστω επώνυμα δημοσιογραφικά σάιτ και σε τρελαίνουν στη διαφήμιση, η οποία βγάζει μάτι ότι είναι παραπλανητική. Πριν από αυτό όμως, περισσότερο ενοχλούν οι αηδιαστικές εικόνες.

Πόδια με προβληματικά νύχια που περιμένουν τη μαγική συνταγή, την οποία οι γιατροί την κρατούν επίτηδες κρυφή. Δέρματα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις, από τις οποίες μπορείς να απαλλαγείς με μια απλή επάλειψη αλοιφής, που μπορείς να την κατασκευάσεις μόνος σου.

Κοιλιές γεμάτες λίπος που θα χαθεί σε λίγες μόνο μέρες, αρκεί να πιεις το μυστικό (εννοείται και μαγικό) φίλτρο που θα σου προμηθεύσουν, σε φιλική τιμή γνωριμίας, άνθρωποι «επιστήμονες»… στο είδος τους!

Και, φυσικά, το σούπερ χιτ: Χάστε 80 κιλά σε 8 εβδομάδες, εννοείται χωρίς δίαιτα, χωρίς γυμναστική, με μόνη τη χρήση ενός ροφήματος που προέρχεται από τη μακρινή ανατολή, (γι’ αυτό και όλοι οι Ασιάτες είναι… φιγουρίνια!).

Αν «τσιμπήσεις» και ανοίξεις κάποιον σύνδεσμο, αφήνεις το δημοσιογραφικό σάιτ και μεταφέρεσαι σε ένα… επιστημονικό. Εκεί βλέπεις δημοσιοποιημένες έρευνες που αποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικό είναι το προϊόν που θα αγοράσεις.

Επίσης βλέπεις φωτογραφίες ανθρώπων που το επέλεξαν και έγιναν… αγνώριστοι. Τους βλέπεις, πριν από τη χρήση του προϊόντος και μετά από αυτήν, να χαμογελούν τρισευτυχισμένοι που τόσο ανώδυνα -και τόσο φτηνά- έλυσαν το πρόβλημά τους.

Φυσικά, ακολουθούν αυθόρμητα σχόλια αναγνωστών που εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους από τα αποτελέσματα της χρήσης και αναρωτιούνται γιατί δεν το είχαν αποφασίσει πιο νωρίς. Για το ξεκάρφωμα, υπάρχουν και καναδυό που δείχνουν τάχα κάπως προβληματισμένοι σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Το άλλο πουλάκι:
Μακριά από εμάς τέτοιες διαφημίσεις.

Εμείς θα σας μιλήσουμε για το νέο ημερολόγιο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, το οποίο πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε εγκαίρως, διότι φοβάμαι πως θα εξαντληθεί. Ο λόγος; Πρόκειται για ιδιαίτερη, συλλεκτική έκδοση.

Το 2017, η Οικολογική Κίνηση γίνεται τριάντα ετών και προβλέπεται ότι θα το «γιορτάσει» δεόντως. Μέσα στο κλίμα αυτών των εορτασμών προέκυψε και η έκδοση του ημερολογίου, σε διαφορετικό σχήμα και μέγεθος από ό,τι συνηθίσαμε χρόνια τώρα.

Είναι αφιερωμένο στα… «30 χρόνια δράσης και προσφοράς» και περιέχει κείμενα και εικόνες από τους σημαντικότερους τομείς στους οποίους έχει να επιδείξει έργο η Οικολογική Κίνηση Δράμας.

Διαβάζω από το εισαγωγικό σημείωμα:
«Φέτος γιορτάζουμε!
Συμπληρώνουμε 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, δράσης και προσφοράς, κυρίως μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού…

Στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών αποφασίσαμε και την παρούσα, ιδιαίτερη έκδοση του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας, με αναφορές, ενδεικτικά, σε κάποιους από τους τομείς δραστηριοτήτων της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.
Ευτυχές, λοιπόν, το 2017 και… εις έτη πολλά!»

Φυσικά, ο Ιανουάριος ξεκινά με το συλλαλητήριο κατά των λιγνιτών, στις τέσσερις φωτογραφίες από το οποίο μπορεί να δει κανείς πρόσωπα από το μακρινό 1991, καθώς είχαν συγκεντρωθεί στην κατάμεστη από ανθρώπους κεντρική πλατεία της πόλης.

Στους άλλους μήνες μπορεί να δει θέματα όπως η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων, η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας, η προστασία των υδάτινων πόρων, οι καλλιέργειες και η αξιοποίηση του δασικού πλούτου της περιοχής.

Ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια που κάνει, όλα αυτά τα χρόνια, η Οικολογική Κίνηση για την ευαισθητοποίηση των παιδιών, μέσα από ενημερώσεις των μαθητών που επισκέπτονται το κτήριο «Κυριάκος Δοματζόγλου», αλλά και μέσα από τις σημαντικές της εκδόσεις.

Στο ημερολόγιο αυτό επίσης γίνονται αναφορές σε κάποιες δράσεις που αποτελούν πλέον «θεσμούς», όπως τις κατ’ έτος εκδρομές στα στενά του Νέστου και την μεγάλη τριήμερη εκδρομή σε περιοχές της χώρας με ιδιαίτερο αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, καθώς  και τις προβολές θερινού σινεμά στην όμορφη αυλή τους.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
30 χρόνια δεν είναι λίγα!

Βεβαίως, δεν είναι η χρονική διάρκεια εκείνη που από μόνη της δίνει αξία στη λειτουργία μιας οργάνωσης όπως η Οικολογική Κίνηση Δράμας. Γι’ αυτό και το θέμα που επιλέχτηκε για το επετειακό αυτό ημερολόγιο έχει ιδιαίτερη αξία.

Βλέπετε, πολλές φορές γίνονται πράγματα γύρω μας τα οποία είτε δεν τα προσέχουμε, είτε δεν συνειδητοποιούμε τη σπουδαιότητά τους τη στιγμή που συμβαίνουν. Όταν όμως τα δούμε συγκεντρωμένα σε κάποια έκδοση, τότε μας εντυπωσιάζει το πλήθος, αλλά και η ποικιλία τους.

Σας προτρέπουμε, λοιπόν, να μη χάσετε το φετινό ημερολόγιο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, εξάλλου και το κόστος του, συγκριτικά με την ποιότητα της έκδοσής του, είναι μηδαμινό.

Δείτε το μάλιστα και ως ένα ωραίο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε σε φίλους που θα επισκεφθείτε κατά τις γιορτές, ή να το στείλετε σε ανθρώπους που ζουν μακριά, μαζί με τις ευχές σας για το νέο έτος.

Που σημαίνει ότι μπορείτε να προμηθευτείτε περισσότερα από ένα, αν προλάβετε, γιατί μαθαίνω ότι κοντεύει να εξαντληθεί. Σπεύσατε!
Ήμουνα νιος και γέρασα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: