ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

170310 ΚΡΥΜΜΕΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς…

Ολοένα και πιο συχνά, αυτές τις μέρες, μου έρχεται στο νου αυτή η φράση, που ήταν μια από τις αγαπημένες του πρωθυπουργού και των μελών του κόμματός του, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Πρόκειται για μια φράση που κρύβει μεγάλες αλήθειες, όχι όμως αποκλειστικά με τον τρόπο που τις εννοούσαν όσοι τη χρησιμοποιούσαν, αλλά και όσοι το κάνουν ακόμη. Πράγματι, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και αυτό συμβαίνει σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές περιπτώσεις.

Θα ξεκινήσω, χωρίς αξιολογική σειρά, από την περίπτωση κατά την οποία οι άνθρωποι «κρύβονται» -το ρήμα με την παθητική διάθεση- πίσω από τους αριθμούς. Για να είμαι πιο ακριβής θα έπρεπε να δανειστώ μια εικόνα που δημιούργησε ο Θοδωρής Ζιάκας στο βιβλίο του «η έκλειψη του υποκειμένου».

Κάποιοι άνθρωποι, λοιπόν, μπαίνουν, τοποθετούνται είναι το πιο σωστό, στην… σκιά των αριθμών, δεν φωτίζονται, και παραμένουν εκεί, όσο διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κερδίζουν.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα στοιχεία που είδαν (και πάλι) το φως της δημοσιότητας και μιλούν για το πάρτι που γίνεται, με τα χρήματα που δαπανώνται για τους πρόσφυγες.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που, αν χρησιμοποιούνταν σωστά, θα έπρεπε να παρέχουν άριστες συνθήκες παραμονής και διαβίωσης στους πρόσφυγες, φαίνεται να έχουν πέσει σε διάφορες «μαύρες τρύπες». Στην άλλη άκρη των οποίων όμως καραδοκούν κάποιοι αετονύχηδες.

Ένα μικρό, χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε δομή όπου -επισήμως- διαμένουν 604 άνθρωποι, ο (ευρωπαϊκός) έλεγχος εντόπισε μόνο 135! Η εταιρεία που έχει αναλάβει το κέτερινγκ προμηθεύει 200 μερίδες την ημέρα, όμως πληρώνεται για 604. Προς 6 ευρώ την καθεμιά!

Η «έκλειψη», λοιπόν, των προσφύγων πίσω από τους αριθμούς δεν μας επιτρέπει να δούμε πού πηγαίνουν τα 14.000 περίπου ευρώ που αντιστοιχούν στον καθένα, ποσό που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να τους εξασφαλίσει έναν πιο ζεστό χειμώνα από αυτόν που πέρασαν.

Ας έρθουμε όμως στη δεύτερη περίπτωση που μας απασχόλησε αυτή την εβδομάδα. Οι άνθρωποι που «κρύβονται» -το ρήμα με τη μέση διάθεση, αυτή τη φορά- πίσω από τους αριθμούς για να φανερώσουν τη δική τους αλήθεια.

Το άλλο πουλάκι:
Βλέπετε πόσο διακριτικά το λέμε;

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η οικονομία πέρασε στην ανάπτυξη, όταν την ίδια ώρα η… επίσημη στατιστική αρχή έλεγε το αντίθετο. Κάποιοι βιάστηκαν να τον δικαιολογήσουν λέγοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη και αρχή και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να γνωρίζει.

Δηλαδή, μας είπαν ότι δεν ψεύδονταν συνειδητά. Δεν θα διαφωνήσω. Από την άλλη όμως, πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνεις κάτι τόσο σοβαρό… ελαφρά τη καρδία; Δεν είπε κανείς να παρέμβει στη δουλειά τής ανεξάρτητης αρχής, δεν μπορούσε όμως να ζητήσει κάποια στοιχεία;

Πρωθυπουργός της χώρας είναι, διάολε! Στο κάτω κάτω, ας περίμενε την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η ημερομηνία της οποίας είχε προγραμματιστεί από τον Δεκέμβριο. Όμως αυτός, με τη σιγουριά που τον έχουμε δει να το κάνει τόσες φορές, απέδειξε ότι… πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που τους παρουσιάζουν όπως θέλουν.

Όταν μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί «χαρισματικοί», όταν έχουν κατακτήσει το πλεονέκτημα να τους ακολουθούν και να τους πιστεύουν ό,τι κι αν πουν, τότε οι αριθμοί δεν αποτελούν κανένα εμπόδιο στο να παρουσιάσουν την πραγματικότητα όπως αυτή τους εξυπηρετεί.

Μιλήσαμε όμως και για μια τρίτη περίπτωση κατά την οποία πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, τώρα όμως με έναν διαφορετικό, πιο δημιουργικό τρόπο. Μιλάμε για τους ανθρώπους που… κατασκευάζουν τους αριθμούς οι ίδιοι.

Κι εδώ θα μας επιτρέψετε να διακρίνουμε δύο υποπεριπτώσεις. Στην πρώτη θα εντάξουμε εκείνη τού (πρώην, αφού έχει παραιτηθεί) Διευθυντή Δραστηριότητας του ΔΕΦΣΑ (Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ο οποίος σκέφτηκε πολύ δημιουργικά για… τον εαυτό του.

Δεν θέλω να εξετάσω αν «είχε το δικαίωμα», ή αν αυτό που έκανε «είναι μια συνηθισμένη πρακτική». Θέλω να πω ότι 100.000 ευρώ (τόσα παραπάνω θα πάρει, χάρη στις κινήσεις που πραγματοποίησε), σε καιρό κρίσης, και στο δρόμο να τα βρεις θα αναρωτηθείς από ποιον έχουν χαθεί και μήπως πρέπει να τα επιστρέψεις.

Αλήθεια, τι δουλειά ακριβώς κάνει ένας άνθρωπος, πόσα κέρδη εξασφαλίζει για την επιχείρηση που εργάζεται και τι κρατήσεις έχει πληρώσει, για να «δικαιούται» 258.000 εφάπαξ; Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και κρίσης!

Και ένα τρίτο πουλάκι:
«Κατασκευάζουν» τους αριθμούς!

Η δεύτερη υποπερίπτωση είναι εκείνη της… Μπαρτσελόνα. Οι άνθρωποι έριξαν έξι γκολ, τα τρία όταν φαίνονταν πως όλα είχαν χαθεί, και έγραψαν ιστορία. Όχι τόσο για την μεγάλη ανατροπή, όσο για το γεγονός ότι πίστεψαν πως αυτή μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Δηλαδή, κατά τη γνώμη μου, ο (όχι μόνο ποδοσφαιρικός) άθλος θα ήταν εξίσου μεγάλος, ακόμη κι αν δεν έμπαινε το τελευταίο γκολ, ή κάποιο από τα προηγούμενα, και έχαναν τελικά την πρόκριση.

Όμως δεν την έχασαν. Έτσι, μας έδειξαν ότι ακόμη και πίσω από τους αριθμούς που φανερώνουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα, υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι που δικαιώνουν τη φήμη τους ως χαρισματικοί και αιτιολογούν τα υπέρογκα «εφάπαξ» που κερδίζουν.

Το κάνουν τόσο καλά και τόσο αξιοθαύμαστα που ούτε οι συνηθισμένοι «αερητζήδες», αυτοί που ποντάρουν στο ταλέντο και την τύχη των άλλων, δεν μπόρεσαν να τους… παρακολουθήσουν, ώστε να κερδίσουν από την αξία τους.
 Άνθρωποι και αριθμοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: