ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

170324 ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ

Το ένα πουλάκι:
Ας ανοίξουμε τα λεξικά!

Από πού να ξεκινήσουμε; Ας κάνουμε αρχή από το Επίτομον Πλήρες Εγκυκλοπαιδικόν και Ερμηνευτικόν Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης «Πάπυρος – Λαρούς». (Σας διάβασα τον πλήρη τίτλο για να προσδώσω επιπλέον κύρος στο ιστορικό αυτό λεξικό.)

σκάνδαλον το, πράξις ή γεγονός κινούν την του κοινού αγανάκτησιν // αιτία διχονοίας // άτακτον παιδίον.
Δεν βρίσκετε κι εσείς ότι έχει μια ποιητικότητα αυτό το… «κινούν την του κοινού αγανάκτησιν;

Ας πάμε όμως στον «Δημητράκο», ο οποίος έχει επίσης έναν βαρύγδουπο τίτλο, από τον οποίο θα κρατήσω μόνο εκείνο το ωραίο «όλης της ελληνικής γλώσσης». Ωραίο γιατί δείχνει πράγματι την συνέχεια που τείνουμε, φορές, να ξεχνούμε. (Το είπα κι εγώ κάπως… ποιητικά!)

σκάνδαλον το, παγίς στηθείσα υπ’ εχθρού Α. 2 Α μτφ. πρόσκομμα. 3 αφορμή προς αμαρτίαν ή προς έριδας, πειρασμός. 4 Α πράξις ή γεγονός κινούν την κοινήν αγανάκτησιν και κατάκρισιν. 5 Δ άτακτο παιδί.

Ας δούμε όμως και το αντίστοιχο επίθετο, γιατί έχει ενδιαφέρον και μας ενδιαφέρει, όπως θα έλεγε και ο Μποστ. (Αν διακρίνετε μια περιπαιχτική διάθεση, ορθώς την διακρίνετε.)

σκανδαλώδης-ες, γεν. -ους, ΜΝ, ο κινών εις πειρασμόν. 2 Ν ο πλήρης σκανδάλων, ο προκαλών την γενικήν αγανάκτησιν και κατάκρισιν. Επιρρ. -ωδώς.

Υπάρχει κανείς από εσάς που να αμφιβάλλει ότι ΟΛΑ τα παραπάνω αναφέρονται στην υπόθεση που απασχόλησε την δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη, αυτές τις μέρες;

Ας έρθουμε όμως και στα νεότερα χρόνια, όπου θα δούμε ότι μπαίνει πολύ πιο έντονα το αίσθημα της «ηθικής». Ο «Μπαμπινιώτης», για παράδειγμα, στέκεται πολύ σ’ αυτό. Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι σκάνδαλο θεωρείται…

1. κάθε πράξη, γεγονός, κατάσταση κ.λπ. που αντιβαίνει στις καθιερωμένες αντιλήψεις περί ηθικής, θίγει το κοινό αίσθημα ή τις ηθικές αρχές (κάποιου) προκαλώντας δυσφορία και αγανάκτηση.

Προσπερνάμε τα υπόλοιπα, για να πάμε στην ετυμολογία και να δούμε ότι η αρχική σημασία ήταν «ξύλινο εξάρτημα (παγίδας)» και ότι η σημερινή της σημασία έχει την αφετηρία της στη χρήση τής λέξης στην Καινή Διαθήκη.

Το άλλο πουλάκι:
Κι εμείς από εκεί το γνωρίζουμε!

«Ο αγαπών τον αδελφόν αυτού εν τω φωτί μένει, και σκάνδαλον εν αυτώ ουκ έστιν». (1 Ιωαν. 2,10.)
Οι περισσότεροι όμως γνωρίζουμε το σχετικό απόσπασμα από τον Ματθαίο (5:29) «ει δε ο οφθαλμός σου ο δεξιός σκανδαλίζει σε έξελε αυτόν και βάλε από σου».

Ας έρθουμε όμως και στο περίφημε ΛΚΝ, στη «σχολή της Θεσσαλονίκης», όπως θα λέγαμε αν μιλούσαμε με… μουσικούς όρους. Και εκεί θα δούμε να τίθενται ζητήματα ηθικής ή αιδούς. Διαβάζω, λοιπόν:

σκάνδαλο το: αναστάτωση ή ανωμαλία που προκαλείται από λόγια, πράξεις, συμπεριφορές ή γεγονότα που έρχονται σε σύγκρουση με τους νόμους της ηθικής, της ευπρέπειας, της αιδούς κτλ.

Αλλά και… // υπόθεση, συμβάν, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με την τρέχουσα ηθική και προκαλεί την αποδοκιμασία αλλά και το έντονο ενδιαφέρον και την περιέργεια της κοινής γνώμης, καθώς έχουν εμπλακεί σε αυτό πρόσωπα που θεωρούνται ευυπόληπτα.

Γιατί όμως καθόμαστε και τα συζητάμε όλα αυτά; Για τον απλούστατο λόγο: Από όπου και να την πιάσεις την υπόθεση Βατοπεδίου, είναι σκάνδαλο. Θα μου πείτε το δικαστήριο άλλα αποφάσισε.

Μήπως όμως κάνουμε κάποιο λάθος στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη δικαστική απόφαση, για την οποία μέχρι και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο επονομαζόμενος και «βραχύς», έσπασε την περιλάλητη σιωπή του;

Διότι το δικαστήριο, από τα λίγα νομικά που καταλαβαίνει ένας μέσος πολίτης, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το αν η υπόθεση αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σκάνδαλο. Μάλιστα, όπως ακούσατε και σε όσα σας διαβάσαμε από τα λεξικά, το σκάνδαλο πουθενά δεν έχει να κάνει με νόμους.

Εννοώ με νόμους του κράτους. Αντίθετα, τίθενται ζητήματα ηθικού νόμου, ηθικών αρχών, που προκαλούν το ενδιαφέρον αλλά/και την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Τι αποφάσισε το δικαστήριο;

Ότι… όσοι από την υπόθεση παραπέμφθηκαν, δεν είχαν δόλο! Το θέτουμε έτσι, διότι γνωρίζετε πολύ καλά πως τα πολιτικά πρόσωπα ΔΕΝ παραπέμφθηκαν, αφού, με το εσπευσμένο κλείσιμο της βουλής, τα (πιθανά και απίθανα) αδικήματά τους παραγράφηκαν.

Εγώ πάντως, που διαθέτω και μεγάλη φαντασία, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει έλληνας εισαγγελέας, ο οποίος να μην είναι πεπεισμένος ότι μοναχοί, άνθρωποι δηλαδή της Εκκλησίας, εξ ορισμού, αποκλείεται να διαθέτουν δόλο.

Ωστόσο, όπως θα είδατε πολύ καλά στα λήμματα που παραθέσαμε, πουθενά δεν συνδέεται το σκάνδαλο με πιθανό δόλο. Το να δίνεις νερό, που μάλιστα, όπως είπε το δικαστήριο δεν σου ανήκει, και να παίρνεις «φιλέτα», είναι ένα θέμα.

Το ότι το θέμα αυτό απασχόλησε την κοινή γνώμη στην έκταση που την απασχόλησε, το καθιστά σκάνδαλο. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το είχαν παραδεχθεί και πολλοί από εκείνους που σήμερα πανηγυρίζουν με την απόφαση. 

Και ξέρετε πώς αποδεικνύεται ότι μια, οποιαδήποτε, ανταλλαγή δεν είναι σκανδαλώδης; Όταν οι εμπλεκόμενοι (ΔΕΝ) είναι έτοιμοι να την επαναλάβουν αντίστροφα. Να δώσουν πίσω αυτό που πήραν και να ξαναπάρουν το δικό τους.

Ή με το να δεχτούν πληρωθούν οι κριτές που αποφάσισαν ότι ήταν απολύτως φυσιολογική με κάτι από το «σκανδαλώδες» αντάλλαγμα. Δηλαδή δικαστικοί και δικηγόροι να πάρουν ως αμοιβή… παραλίμνια οικόπεδα, σε λίμνη που ανήκει στο δημόσιο!

Και τότε να τους δω!
 Κανονικά και με τον νόμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: