ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

181108 ΖΗΛΙΑΡΙΚΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Διαβάζω από το διαδίκτυο:

«Προφανώς και ο νόμος ισχύει για όλους και, πολύ περισσότερο, ισχύει για τους αντιδημάρχους. Μπορεί τον Φόρη να τον αγαπώ ιδιαίτερα και να τον θεωρώ ικανότατο, αλλά αυτό που έκανε ήταν μεγάλο ατόπημα.

Είχα όντως πει ότι, αν βρεθεί δικός μου αντιδήμαρχος να καπνίζει, θα τον παραιτήσω. Μιλούσαμε για μέσα στο Δημαρχείο όμως, όχι γενικώς. Αν και δεν είναι λιγότερο… βαρύ το ότι αναγκάστηκε να πληρώσει το πρόστιμο των 600 ευρώ του καταστηματάρχη, όπως και το δικό του των 50 ως καπνιστή.

Έπρεπε να το είχε σκεφτεί νωρίτερα. Αυτό που προσπαθούμε είναι να περάσουμε μια πολιτική που θα είναι προς όφελος της πόλης και της υγείας μας. Εξάλλου το ποσό του προστίμου πάει στην εφορία και όχι στο ταμείο του Δήμου.

Συνεχίζουμε τους ελέγχους και, όσο πάμε προς το Μύλο των Ξωτικών, θα τους εντατικοποιήσουμε˙ θα κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Οι καταστηματάρχες γκρινιάζουν ότι πάμε στοχοποιημένα προς αυτούς, όμως πάμε γιατί έχουμε καταγγελίες από τους δημότες, οι οποίοι διεκδικούνε τα δικαιώματά τους. Το 90% των περιπτώσεων που γράψαμε είναι μετά από καταγγελίες πολιτών, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο Φόρης που ακούσατε είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φόρης Ρόμπος, του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος εντοπίστηκε να καπνίζει σε κλειστό χώρο. Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε το επέβαλε Δήμαρχος, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Έχετε να πείτε τίποτε; Μείνατε άφωνοι; Και μη φανταστείτε πως υπάρχει καμιά κόντρα ανάμεσα στους δυο τοπικούς άρχοντες, εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών˙ κάθε άλλο, ακούσατε τα καλά λόγια του Δημάρχου.

Εκείνο όμως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στην είδηση-δήλωσή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό είναι άλλο. Προσωπικά επεσήμανα δύο σημεία που αξίζει να τα συζητήσουμε. Το πρώτο έχει να κάνει με τη στάση των πολιτών.

Όπως ακούσατε, οι πολίτες καταγγέλλουν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, «κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς ακριβώς γίνεται αυτό, αλλά μπορώ να φανταστώ.

Όπως κάνουν οι περισσότεροι «ζωντανή μετάδοση» από ένα κέντρο διασκέδασης και ανεβάζουν βίντεο με την ορχήστρα να παίζει και τους θαμώνες να τραγουδούν ή να χορεύουν, έτσι μπορεί να ανεβάσουν και σκηνές… καπνίσματος.

Το άλλο πουλάκι:
Επιτρέπεται;

Ρωτάω, διότι μπορεί να εμπίπτει στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Θα μου πείτε, τώρα θα τον σκεφτούν; Όταν ανεβάζουν όποιον βρίσκεται γύρω τους, χωρίς να τον ρωτήσουν, μόνο και μόνο επειδή τον παίρνει το… πλάνο τους, γιατί δεν το σκέφτονται;

Εσείς πάντως, για καλό και για κακό, αν σκοπεύετε να στείλετε ένα βίντεο με θαμώνες που καπνίζουν, καλό είναι να μην φαίνονται τα πρόσωπά τους. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, μην πάτε για καλό και βρείτε και κανέναν μπελά.

Το ζήτημα είναι πού το στέλνεις ένα τέτοιο βίντεο. Διότι, στα Τρίκαλα, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου που το βλέπουν και επιλαμβάνονται. Αποτελεί άλλωστε αδιάσειστη παράβαση του νόμου και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Αλήθεια, καλό δεν θα ήταν να υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα παντού; Βέβαια η αποτύπωση μιας «πραγματικότητας» με βίντεο ή φωτογραφία μπορεί να απέχει από την αλήθεια –έχω προσωπική πείρα- όμως εδώ μιλάμε για κάτι προφανές.

Ή καπνίζουν σε ένα μαγαζί ή δεν καπνίζουν. Γιατί να κάθεσαι να γίνεσαι κακός με τους άλλους ή με τον ιδιοκτήτη; Στέλνεις, σε ζωντανή μετάδοση, ένα βιντεάκι και αφήνεις την αρμόδια υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της.

Και μόνο που θα γινόταν γνωστό ότι υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα, το τοπίο θα άλλαζε άρδην. Ακόμη και οι υπηρεσίες του Δήμου θα έκαναν σωστά τη δουλειά τους, όπως λένε ότι θέλουν να την κάνουν, αλλά δεν έχουν… τον τρόπο.

Είπαμε όμως και για ένα δεύτερο σημείο στην είδηση που διαβάσαμε. Μας αφορά και αυτό ως πόλη, επειδή υπάρχει ένα σημείο ανταγωνισμού ανάμεσα σ’ εμάς και στα Τρίκαλα. Μιλάμε για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Το είπε ο Δήμαρχος:

Όχι ο δικός μας, των Τρικκαίων: «Συνεχίζουμε τους ελέγχους και, όσο πάμε προς το Μύλο των Ξωτικών, θα τους εντατικοποιήσουμε˙ θα κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος». Αυτοί εντάξει. Εμείς τι θα κάνουμε;

Ξέρουμε από άλλες χρονιές ότι η Ονειρούπολη είναι μια πάρα πολύ καλή δικαιολογία για να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Ότι τάχα «τώρα περιμένουμε να δουλέψουν λίγο τα μαγαζιά, μην διώξουμε τον κόσμο».

Τα Τρίκαλα μας λένε, και σ’ αυτόν τον τομέα, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι επισκέπτες καθόλου δεν ματαιώνουν την άφιξη, ούτε επισπεύδουν τον χρόνο αναχώρησής τους, επειδή βλέπουν ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε ταβέρνες και καφετέριες.

Εξάλλου, έρχονται με τα παιδιά τους! Το είπαμε˙ πρόκειται για φτηνή δικαιολογία, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος, διότι, πολύ απλά, δεν θέλουμε να τον εφαρμόσουμε. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι τα Τρίκαλα είναι μία εντελώς διαφορετική πόλη.

Είχαμε την ευκαιρία να την επισκεφθούμε πρόσφατα σε μια εκδρομή και ήταν κοινή διαπίστωση όλων των εκδρομέων: Πώς είναι η Δράμα; Καμία σχέση! Αυτό δεν χρειάζεται να το… παρατηρήσεις. Κραυγάζει!

Γι’ αυτό και τα τόσα βραβεία που παίρνει. Δεν συνεχίζω, διότι βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο και μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν ότι κάνω εύκολη αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή. Εξάλλου και για την πόλη μας οι επισκέπτες λένε καλά λόγια.

Επισκέπτες είναι αυτοί…
 Φούμαρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: