ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

181116 ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Πολλά εξάρια!

Το ένα κοντά στο άλλο, σε τέτοιο σημείο που να σκανδαλίζεται ο κάθε πιστός. Ιδίως αν είναι από (τους εκατοντάδες χιλιάδες) εκείνους που παρακολουθούν από κοντά το έργο και τα λόγια του Αγίου Παϊσίου. 

Διαβάζω από το βιβλίο «Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου Λόγοι Β΄»:
«Γέροντα, τι σημαίνει ο αριθμός 666. Πού ξέρουν και γιατί βάζουν αυτόν τον αριθμό Γέροντα;» είχε ρωτήσει ένας πιστός τον Παΐσιο. Κι εκείνος απάντησε στην γλώσσα γραφής του κειμένου:

«Ήξερε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης τι θα κάνει ο διάβολος, όπως και οι Προφήτες προφήτευσαν ότι θα πωλήσουν τον Χριστό για “τριάκοντα αργύρια” ότι θα Τον ποτίσουν ξίδι, θα διαμερίσουν τα ιμάτιά Του.

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια έγραψε στην Αποκάλυψη ότι οι άνθρωποι θα σφραγίζονται με τον αριθμό 666. “Ο έχων νουν ψηφισάτω τον αριθμόν τον θηρίου -αριθμός γαρ ανθρώπου εστί- και ο αριθμούς αυτού χξς”.

Ο 666 για τους Εβραίους είναι σύμβολο οικονομίας. Οι Εβραίοι, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, επέβαλαν μια συγκεκριμένη φορολογία στα έθνη πού υποδούλωσαν με διάφορους πολέμους. Η ετήσια φορολογία ήταν 666 τάλαντα χρυσού.

Τώρα, για να υποτάξουν όλον τον κόσμο, βάζουν πάλι αυτόν τον παλιό φορολογικό αριθμό, που συνδέεται με το ένδοξο παρελθόν τους. Γι’ αυτό δεν θέλουν να τον αντικαταστήσουν με άλλον αριθμό.

Το 666 δηλαδή είναι το σύμβολο του μαμωνά. Το πήραν από τα σταθμά του χρυσού -δεν ήξεραν αυτό που αναφέρει o Άγιος Ιωάννης στην Αποκάλυψη-, άλλα δεν παύει να είναι μαμωνάς. Το Ευαγγέλιο όμως λέει “ή Χριστό ή μαμωνά”».

Διαβάζω όμως και από την ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια: «Το 666 (εξακόσια εξήντα έξι) είναι ο φυσικός αριθμός που βρίσκεται μετά από το 665 και πριν από το 667. Είναι ένας άρτιος αριθμός, αφού 666:2 = 333, δηλαδή διαιρείται με το 2, στο σύνολο των φυσικών αριθμών.

Ο αριθμός 666 συμβολίζεται ως DCLXVI στο ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης και ως χξϛ΄ στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης». Βλέπετε ότι φροντίζω να σας ενημερώνω σφαιρικά. Γιατί όμως πιαστήκαμε να συζητάμε γι’ αυτόν τον αριθμό;

Το άλλο πουλάκι:
Διότι σκανδαλιστήκαμε!

Όχι από τα πολλά συνεχόμενα εξάρια∙ αυτό μάλλον είναι τυχαίο, αν και όσοι πιστεύουν σε τέτοιου είδους σύμβολα δεν πιστεύουν καθόλου στην τύχη και τις συμπτώσεις. Εμείς σκανδαλιστήκαμε από κάτι άλλο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, διότι μόνον έτσι θα καταλάβετε κι εσείς πού το πάμε. Διαβάσαμε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (βίτσια είναι αυτά!) στο Δεύτερο Τεύχος, αρ. φύλλου 5023, 12 Νοεμβρίου 2018, τα εξής:

«ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Κατανομή της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης και της κρατικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων και καταβολή στους δικαιούχους των αναλογούντων ποσών, για το έτος 2018».

Όπως βλέπετε είναι ενδιαφέρον το ανάγνωσμα. Εκεί, λοιπόν, είδαμε και το ποσό με τα πολλά εξάρια: «[…] αποφασίζουμε: Α. Την κατανομή του διατιθέμενου ποσού για την τακτική κρατική χρηματοδότηση ύψους 5.416.666,66 €.

Τυχαίο; Ας το κρίνει ο καθένας. Πάντως, αν ήμουν εγώ ο διαχειριστής και εκείνος που μοιράζει το χρήμα, θα έβαζα από την τσέπη μου ακόμη 3,34 ευρώ και θα άλλαζε όλο το ποσό, ώστε να μην προκαλώ και τους ευαίσθητους με τα εξάρια.

Καμιά φορά όμως τα φέρνει έτσι και το άτιμο το σύστημα. Διότι εδώ μιλάμε για κατανομή στα κόμματα με βάση συγκεκριμένους συντελεστές. Αλλά, καλύτερα, μη βιάζεστε, γιατί το πράγμα έχει και συνέχεια.

Αμέσως παρακάτω στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διαβάζουμε πως, τα ίδια κόμματα συνασπισμοί κομμάτων θα λάβουν «και κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους ύψους 1.083.333,34 €».

Εδώ, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει κάτι, να μεταφερθούν μερικά ψιλά από το δεύτερο αυτό ποσό στο πρώτο και να φύγουν από τη μέση τα ενοχλητικά και προκλητικά εξάρια. Που σκανδαλίζουν. Όχι εμάς∙ εμάς μας σκανδαλίζει όχι το ποσό, αλλά η αιτιολόγηση.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
«Για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους»!

Δηλαδή, εσείς τι είδους έρευνες και επιμορφώσεις ξέρετε να κάνουν τα κόμματα, ώστε να δικαιούνται και ειδικό κονδύλιο γι’ αυτές; Έχετε ακούσει ποτέ να ανακοινώνεται κάποιο επιμορφωτικό πρόγραμμα από οποιοδήποτε κόμμα;

Τις «έρευνες» μπορώ να τις καταλάβω. Υποψιάζομαι ότι με τα κονδύλια αυτά μπορεί ένα κόμμα να πληρώνει κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων για να πραγματοποιούν, για λογαριασμό του, σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Έτσι μπορούν να γνωρίζουν, ανά πάσα στιγμή, πόσο ψηλά (ή πόσο χαμηλά) στην εκτίμηση των πολιτών βρίσκονται. Ακόμη μπορούν να διερευνούν την άποψη του κόσμου για διάφορα θέματα και μετά να.. διαμορφώνουν τη δική τους.

Αυτό το δεύτερο είναι ένα στοιχείο ενδεικτικό τού λαϊκισμού, και να ξέρετε ότι το χρησιμοποιούν μόνο τα κόμματα εκείνα που ασπάζονται αυτόν τον τρόπο να πολιτεύεται κάποιος, δηλαδή να ακολουθεί την εντολή «ό,τι θέλει ο λαός».

Γνωρίζετε κανένα τέτοιο κόμμα; Μπορεί και να υπάρχει! Τα υπόλοιπα, θέλω να πιστεύω, αξιοποιούν τα συγκεκριμένα κονδύλια πράγματι για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς» σκοπούς, και δίνουν μάλιστα τα αντίστοιχα παραστατικά στους χρηματοδότες.

Ποιοι είναι οι χρηματοδότες; Δεν ξέρω ακριβώς, πάντως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που σας διαβάσαμε προηγουμένως υπογράφει «ο Υπουργός Αλέξανδρος Χαρίστης». Τον γνωρίζετε; Ρωτήστε, τότε, πού βρίσκει τα λεφτά που μοιράζει.

Κάν’ τε κι εσείς καμιά δουλειά…
 Λέτε να το κάνουν επίτηδες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: