ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

181018 ΕΜΦΑΝΙΣΙΜΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται…

Έχουμε σχολιάσει την περίπτωση του καθηγητή στο ΤΕΙ Σερρών. Έκτοτε όμως μεσολάβησαν κάποια πράγματα, τα οποία μας υποχρεώνουν (ΧΑ!) να επανέλθουμε στο θέμα, για να δούμε λεπτομέρειες που πέρασαν απαρατήρητες.

Και πρώτα πρώτα θα έρθουμε να συμφωνήσουμε με τον συνήγορο υπεράσπισης του καθηγητή, τον κύριο Κούγια. Μπορεί κάποιοι να μένουν έκπληκτοι ακούγοντάς το αυτό, όμως τους συμβουλεύω να μην βιάζονται.

Παρένθεση: Θα σας θυμίσω ότι οι παλιοί απλοί άνθρωποι, που τόσο συχνά τους θαυμάζουμε για την σοφία της απλότητάς τους, αλλά και την απλότητα της σοφίας τους, είχαν μια πολύ χαρακτηριστική φράση.

Έλεγαν για κάποιους «αυτόν, από όπου και να τον πιάσεις λερώνεσαι». Φαίνεται πως τέτοιοι άνθρωποι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, γι’ αυτό ας είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επαφές μαζί τους.

Κλείνει η παρένθεση και επιστρέφουμε στη συμφωνία μας με τον συνήγορο του καθηγητή των ΤΕΙ Σερρών. Πού έγκειται αυτή; Στο γεγονός ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία του καθηγητή.

«Να ήταν για έναν παιδεραστή που πήγαινε σε παιδικές χαρές και αποπλανούσε μικρά παιδάκια, ή για κάποιους κατόχους παιδικής πορνογραφίας, για κάποιον serial killer, να το κάνεις και μάλιστα αυτό να το επικροτήσω».

Αυτή ήταν η δήλωση του ικανότατου ποινικολόγου. Τα προσόντα του οποίου είναι γνωστά ανά το πανελλήνιο. Ξέρω ανθρώπους που είχαν δικηγόρους σπουδαίους καθηγητές, αλλά, μόλις στριμωχτήκαν, ζήτησαν τη βοήθεια του Κούγια.

Γνωστή επίσης είναι και η ικανότητά του να δημιουργεί «κλίμα» τηλεοπτικό, προσπαθώντας να επηρεάσει όχι μόνον την κοινή γνώμη, που και αυτό τον ενδιαφέρει, αλλά, κυρίως, παράγοντες της δίκης.

Έτσι μας μίλησε για το πόσο καλός οικογενειάρχης είναι ο καθηγητής, για το πόσα ακαδημαϊκά προσόντα έχει, για το πόσες γλώσσες μιλάει (τέσσερις είπε, συνυπολογίζοντας και τα ελληνικά, γλώσσα είναι κι αυτά).

Είπε ακόμη ότι από τους εννιά χιλιάδες σπουδαστές που πέρασαν από τα χέρια του, για την ακρίβεια είπε «που έχει διδάξει», βρέθηκε μια κοπελίτσα, την οποία αλλού χαρακτήρισε «χαριτόβρυτο κυρία», να τον κατηγορήσει

Το άλλο πουλάκι:
Ναι, αλλά για την φωτογραφία…

Έχει δίκιο ότι ο καθηγητής «από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα εδυσφημήσθη ακραία και κατεξευτελίσθη με τη δημοσιοποίηση, παρανόμως, του ονοματεπωνύμου και της φωτογραφίας του».

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό όταν μάλιστα γίνεται «ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΩΣ, διότι κατά την κατηγορία διέπραξε τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ επάγγελμα και της εκβίασης κατ’ επάγγελμα».

Ο λόγος για τον οποίο όμως συμφωνήσαμε με τον κύριο Κούγια είναι πως, με αφορμή τις «δημοσιευμένες» (θα σας πω μετά για ποιο λόγο βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά) εικόνες, παρατηρήσαμε και άλλα φαινόμενα.

Είδαμε σχόλια του τύπου «κοίτα, ρε φάτσα, που ήθελε να βάζει και χέρι σε νέα κορίτσια». Ή άλλα που έλεγαν περίπου «φυσικά, με τέτοια μούρη, και τέτοια κορμάρα, μόνον έτσι μπορούσε να βρει γυναίκα».

Για όλα τα τέτοιας λογής σχόλια, δεν είδαμε καμιά σοβαρή αντίδραση, από εκείνους που, σε άλλες περιπτώσεις, βγαίνουν από τα ρούχα τους, όταν κάποιος, κυρίως όταν κάποια, σχολιάζεται για το σώμα της.

Δηλαδή, τι; Αν ο καθηγητής ήταν κανένας «παιδαράς», με γυμνασμένους κοιλιακούς, ξανθά μαλλιά, πράσινα μάτια και… θεληματικό πιγούνι, τότε το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται θα ήταν ελαφρύτερο;

Εδώ μιλάμε για (κατηγορία για) κατάχρηση εξουσίας και εκβιασμό που προκύπτει ακριβώς από τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται ΠΑΝΤΑ ένας δάσκαλος σε σχέση με τους μαθητές του, ασχέτως πόσο όμορφος ή άσχημος είναι.

Βλέπετε, όμως πόση προσοχή χρειάζεται, φίλοι μου; Και πόσο εύκολο είναι να επηρεαστούμε από την εμφάνιση κάποιου, γινόμενοι πολύ αυστηρότεροι, ή ψάχνοντας για ελαφρυντικά, ανάλογα με το πώς είναι αυτή;

Βλέπετε επίσης και γιατί δεν πρέπει να είμαστε ακραίοι με την πολιτική ορθότητα, και να κατακεραυνώνουμε εκείνους που την… παραβιάζουν, όταν είναι τόσο εύκολο να παρασυρθούμε όλοι, όποτε οι συνθήκες το ευνοούν; 

Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το παραδεχόμαστε είτε υποκρινόμαστε, η εμφάνιση ενός ανθρώπου μάς επηρεάζει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Καλό είναι να έχουμε τον νου μας, αλλά ας μην καταντούμε… δογματικοί.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Μέχρι εδώ, καλά.

Όμως το γεγονός μάς δίνει την ευκαιρία να σχολιάσουμε κάτι ακόμη, για το οποίο εμείς εδώ φωνάζουμε χρόνια ολόκληρα. Πώς έγινε και τόσο εύκολα «δημοσιεύτηκαν» φωτογραφίες του κατηγορούμενου καθηγητή;

Να σας πω και να εξηγήσουμε και τα εισαγωγικά. Οι φωτογραφίες του απλώς αναπαράχθηκαν, διότι υπήρχαν ήδη αναρτημένες στο διαδίκτυο. Μάλιστα οι περισσότερες πρέπει να ήταν εκεί «ανεβασμένες» από τον ίδιο.

Ήταν πολύ εύκολο, λοιπόν, να τις βρει κάποιος, έστω και ένας που γνώριζε για ποιον άνθρωπο μιλούν οι καταγγελίες, και μετά να γίνουν «βάιραλ». Κακώς, κάκιστα, διότι αυτό απαγορεύεται ΚΑΙ από τον νόμο.

Όμως κι εμείς δεν πρέπει λίγο να προστατεύουμε την προσωπική μας ζωή; Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πολλές φορές πριν την εκθέσουμε στα μάτια ανθρώπων που ελάχιστα ή καθόλου μας γνωρίζουν;

Έχουμε βγάλει στο μεϊντάνι του διαδικτύου όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τα παιδιά μας, χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψιν. Και μετά ζητάμε από τους άλλους να τα σεβαστούν.
 Σε μια φωτογραφία της στιγμής…

Δεν υπάρχουν σχόλια: