ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

120111 (ΕΙΣ)ΑΓΓΕΛΙΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Ας ξεκινήσω από τον όρο!

Γιατί τους λένε «οικονομικούς εισαγγελείς»;
Είναι σαν τις οικονομικές συσκευασίες ή τα οικονομικά αυτοκίνητα, εκείνα δηλαδή που δεν απαιτούν πολλά χρήματα για τη λειτουργία τους;

Τότε οι άλλοι τι είναι; Δαπανηροί εισαγγελείς, δηλαδή ασύμφοροι;
Ε, και δεν τους κάνουμε όλους οικονομικούς, να μειώσουμε τα έξοδα και να τη βγάζουμε πιο φτηνά;

Πώς είπατε; Τους έκαναν τα νέα μέτρα;
Εντάξει, αυτά μας έκαναν όλους οικονομικούς, συμφέροντες δηλαδή, δεν έχω καταλάβει όμως για ποιους;

Για το κεφάλαιο; Για τις τράπεζες; Για τους Γερμανούς; Για τους πολιτικούς μας; Για τα κόμματα; Για εκείνους που θέλουν να ξαναγοράσουν τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας; Για όσους μας δάνεισαν; Για όσους μας δανείζουν ακόμα;

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στους «οικονομικούς εισαγγελίες», οι οποίοι απασχόλησαν την κοινή γνώμη με τις κινήσεις τους και τα όσα είπαν ή δεν είπαν σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίζονται.

Τι μάθαμε όλον αυτό τον καιρό;
Ότι οι δυο εισαγγελείς παραιτήθηκαν, επειδή κάποιοι πήγαν να τους κάνουν υποδείξεις στην εκτέλεση του καθήκοντός τους.

Σημείο πρώτο:
Δεν παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους (είπαμε οικονομικοί όμως όχι και κορόιδα) αλλά από τις υποθέσεις τις οποίες χειριζόταν.
Υποθέσεις σημαντικές, με πολλά μεγάλα ονόματα να εμπλέκονται σ’ αυτές.

Σημείο δεύτερο:
Έχουμε όλοι καταλάβει τι σημαίνει να είσαι εισαγγελέας, έστω και οικονομικός, και να καταγγέλλεις ότι κάποιοι σε εμποδίζουν να χειριστείς μια υπόθεση όπως εσύ νομίζεις και σου υπαγορεύει η συνείδησή σου;

Το άλλο πουλάκι:
Εγώ κάτι κατάλαβα.

Ο εισαγγελέας, ακόμη κι αν είναι οικονομικός, δεν έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε υπάλληλο του κράτους.
Όχι μόνο κανείς δεν μπορεί να του κάνει υποδείξεις για το πώς θα χειριστεί μια υπόθεση, αλλά και αν τολμήσει, αυτός μπορεί (έχει υποχρέωση, σύμφωνα με τον νόμο) να τον τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί.

Για να καταλάβετε ακριβώς πώς λειτουργεί το πράγμα δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη Βικιπαίδεια. Το κάνω εγώ για σας:

«Ο Εισαγγελέας απολαύει κατά το Σύνταγμα λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Όμως, σε αντίθεση με τους δικαστές, οι Εισαγγελείς υποχρεούνται να υπακούσουν στις νόμιμες εντολές των ανωτέρων τους Εισαγγελέων.

Έτσι μπορεί π.χ. ο Εισαγγελέας Εφετών να παραγγείλει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών να ασκήσει κατά κάποιον ποινική δίωξη, όχι όμως και το αντίθετο, αλλά δεν επιτρέπεται να επηρεάσει την κρίση του κατά την εκδίκαση μιας υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου, ακριβώς όπως και στους δικαστές».

Συνεχίζω, γιατί τώρα είναι το ενδιαφέρον!
«Τυχόν απόπειρα επηρεασμού αποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα. Κανένας ανώτερος στη βαθμίδα εισαγγελέας δεν νομιμοποιείται να δώσει παραγγελία στον υφιστάμενο του να παραλείψει νόμιμες υπηρεσιακές ενέργειες, σύμφωνα με τις δικονομικές διατάξεις και το Σύνταγμα συμπεριλαμβανομένου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Το πιάσατε;
Κανείς «δεν νομιμοποιείται», ούτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πόσο μάλλον κυβερνητικός ή άλλος παράγοντας.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Αυτοί παραιτήθηκαν!

Και ο λόγος;
«Τους μεταφέρθηκε η επιθυμία ή δυσαρέσκεια υπουργού, μέσω τρίτου προσώπου υπηρεσιακού παράγοντα, προκειμένου να επισπεύσουν ή να κλείσουν τρεις διαφορετικές υποθέσεις που χειρίζονται»
Σαν να σταματά κάποιος αστυνομικός την καταδίωξη ενός κλέφτη επειδή ένας πολίτης τού φώναξε «τρέξε πιο γρήγορα».
Που πάλι δεν είναι το ίδιο, αφού ο αστυνομικός δεν μπορεί να συλλάβει αυτόν που το έκανε. Ενώ ο εισαγγελέας;

Αφήνω την παρωδία με το… υποβάλλω υπόμνημα, παραλείπω τα ονόματα, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, παραπονιέμαι γι’ αυτό, με καλούν να δώσω ονόματα, τα δίνω «προφορικά» και υπόσχομαι να το κάνω και γραπτά εν καιρώ, με ξανακαλούν…

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Αν έτσι φέρονται οι κορυφές της Δικαιοσύνης για θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τι να υποθέσουμε ότι γίνεται παρακάτω;

Αμ, το άλλο;
«Οι εισαγγελείς δεν δίνουν συνεντεύξεις» λέει ο εις εξ αυτών στην κάμερα και… απαντά σε καμιά δεκαριά ερωτήσεις που του θέτει ο δημοσιογράφος.
Τόση σοβαρότητα.

Ασφαλώς θεωρώ εντελώς συμπτωματικό το γεγονός ότι η παραίτηση έγινε μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να θέση εποπτεύοντα Εισαγγελέα σε τέτοιου είδους υποθέσεις και ήρθη μόλις αυτό διαψεύστηκε.

Τις κουμπάρες!
Από πού να περιμένεις φως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: