ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

180604 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Μεσογειακή διατροφή!

Λένε όλοι ότι είναι η καλύτερη, η πιο υγιεινή, η πιο κατάλληλη για εμάς τους Έλληνες, παλαιότατους κατοίκους της Μεσογείου, που έχουμε και όλα αυτά που επιβάλλει η διατροφή αυτή στην αυλή μας.

Λένε ακόμη πως οι έρευνες για τα οφέλη αυτής της νοστιμότατης κουζίνας πραγματοποιήθηκαν σε κατοίκους των νησιών μας, αλλά και της Ιταλίας, και έδειξαν ότι ακόμη και μια καλή διατροφή ενέχει παγίδες.

Πόσω μάλλον η απουσία της! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Και ας πούμε ότι η μεσογειακή διατροφή δεν είναι πλέον… μεσογειακή. Μάλλον περισσότερο με βορειοευρωπαϊκή μοιάζει!

Γιατί το λέμε αυτό; Σίγουρα όχι επειδή οι πρώτες ύλες και ο τρόπος μαγειρέματός τους μετακόμισε σε άλλες παραλλήλους. Τα προϊόντα αυτά εξακολουθεί να τα παράγει η ευλογημένη (πείτε την και ευνοημένη) γη της Μεσογείου.

Απλώς οι κάτοικοί της, και για να το περιορίσουμε στα καθ’ ημάς, εμείς οι Έλληνες, πάψαμε να τρεφόμαστε με τον τρόπο που το έκαναν οι γονείς και οπωσδήποτε οι παππούδες μας. Γίναμε μοντέρνοι.

Και γίναμε και πλούσιοι˙ με την κακή έννοια. Διότι, όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι, με την καλή έννοια, πλούσιοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα μιας τέτοιας διατροφής. Μια καλύτερη υγεία.

Τι συνέβη, λοιπόν; Δεν χρειάζονται οι έρευνες να μας το πουν. Το έχουμε παρατηρήσει κι εμείς ότι, στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, όλοι οι πρωταγωνιστές είναι… φιγουρίνια. Εντυπωσιακά αδύνατοι!

Τα δε παιδάκια που παίζουν ξένοιαστα στις αλάνες τα λες και σκελετωμένα. Ήταν βλέπετε η μεσογειακή διατροφή που διατηρούσε έτσι τους ανθρώπους. Η οποία, σιγά σιγά, άρχισε να εγκαταλείπεται…

Και μπήκε στη διατροφή μας το καθημερινό κρέας, μπήκαν τα ανψυκτικά και τα παγωτά, μπήκαν τα διάφορα σνακς και οι τροφές που είναι πολύ πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι και, φυσικά, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το άλλο πουλάκι:
Αποτέλεσμα;

Η παιδική παχυσαρκία κάνει θραύση! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και έχει μάλιστα ιδρύσει μια «Πρωτοβουλία» που ασχολείται ακριβώς με το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο.

Τι μας λένε, λοιπόν, οι τελευταίες του έρευνες; Στις μεσογειακές χώρες η παιδική παχυσαρκία κάνει θραύση. Πρώτη και καλύτερη η Κύπρος (43%) με τη χώρα μας, την Ισπανία και την Ιταλία να ακολουθούν.

Τα ποσοστά μας πάνω από το 40%, όταν οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έχουν ποσοστά που κυμαίνονται ανάμεσα στο 5% και το 9%. Το φαινόμενο εξηγείται από αυτό που είπαμε πριν.

Η μεσογειακή διατροφή μετακόμισε εκεί. Ένα παιδάκι στη Δανία είναι πολύ πιθανότερο να τρώει ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά από ότι ένα «δικό μας» παιδί. Εγκαταλείψαμε τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής.

Ο λόγος; Πλουτίσαμε! Μα, θα μου πείτε, η Δανία και η Νορβηγία δεν είναι πιο πλούσιες χώρες από εμάς; Δεν ξέρω˙ προσωπικά διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. Θα σας πω όμως τι εννοώ πλουτίσαμε και θα καταλάβετε.

Μια ομάδα νέων γυναικών, που εργάζονταν στα «πεντάμηνα» καθάριζε τα χόρτα έξω από ένα κατάστημα. Ο καταστηματάρχης, επειδή είχε την… υποδομή, ρώτησε πρόθυμα αν θέλουν να τους κάνει να πιουν έναν καφέ.

«Δεν κατάλαβες, καλέ μου κύριε», του απάντησε ο επικεφαλής. «Εμείς», είπε με νόημα και έδειξε τα κορίτσια, «δεν πίνουμε τέτοιους καφέδες. Μέχρι να πληρωθούμε, όλες έφερναν από το σπίτι κάποιο σαντουιτσάκι και λίγο καφέ.

Από τη μέρα που πληρωθήκαμε, μόνο μπουγάτσες, τυρόπιτες και καφέδες εκλεκτούς, από τα καταστήματα που σου τους φέρνουν στον χώρο εργασίας».
Καταλάβατε; Αυτού του είδους τον πλουτισμό εννοούμε, όταν βγαίνει η ψείρα στον γιακά!

Όμως η πραγματικότητα λέει ότι μια οικονομική άνεση μπορεί να μας προσφέρει πράγματι μια καλύτερη υγεία και όχι μόνο επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε καλύτερους και τακτικότερους προληπτικούς ελέγχους.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ποια μεσογειακή διατροφή;

Διότι, δεν αρκεί να επιλέγουμε για το τραπέζι μας τα τρόφιμα εκείνα που επιβάλλει αυτή η κουζίνα. Πρέπει να προσέχουμε ώστε αυτά να είναι πολύ καλής ποιότητας. Πράγμα που, όπως ξέρετε, κοστίζει κάτι παραπάνω.

Έρευνα στην Ιταλία έδειξε ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής τα απολαμβάνουν μόνο εκείνοι που έχουν καλύτερο οικονομικό, αλλά -προσέξτε- και μορφωτικό επίπεδο. Στους άλλους ελάχιστα κάνει καλό.

Πώς αυτό; Για δύο κυρίως λόγους. Τον πρώτο τον είπαμε ήδη. Δεν αρκεί να επιλέγεις για το τραπέζι σου φρούτα και λαχανικά, πρέπει αυτά να είναι και άριστης ποιότητας, πράγμα που τα καθιστά ακριβά.

Πρέπει επίσης να καταναλώνεις μια μεγάλη ποικιλία από τα τρόφιμα αυτά, πράγμα επίσης που δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Συγχρόνως όμως πρέπει να συνδυάζεις τη διατροφή αυτή και με ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Με άθληση, με λιγότερο αλκοόλ, χωρίς τσιγάρο, συνήθειες που έχουν περισσότερο οι άνθρωποι από ένα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Αυτό τι σημαίνει; Ότι, μέχρι να πλουτίσουμε δεν έχει νόημα να τρεφόμαστε μεσογειακά;

Κάθε άλλο! Αυτές οι μελέτες είναι επιδημιολογικές, αντικατοπτρίζουν, δηλαδή, μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Εμείς μπορούμε να ακολουθούμε τα αποτελέσματά τους, χωρία να χρειάζεται να περιμένουμε να αλλάξουμε ομάδα.

Μπορούμε, δηλαδή, να τρεφόμαστε και να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ακόμη και αν δεν έχουμε το οικονομικό επίπεδο εκείνων που, σύμφωνα με τις μελέτες, το κάνουν συνήθως.

Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να κόψεις το τσιγάρο και να γυμνάζεσαι!
Φάτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: